Schimbarea sistemului

Bombardamentul cu stiri stupide este unul din lucrurile pe care il detest cel mai mult. Printre altele, goana dupa rating si senzational are ca efect garantat crearea “maselor”. Prin mase se intelege o cantitate de oameni care nu reuseste sa treaca prin filtrul propriu totalitatea informatiilor la care sunt supusi si la care se supun zi de zi. La unii oameni aceste filtre sunt prea imbacsite si nu mai functioneaza asa cum ar trebui. La altii ele lipsesc prin definitie sau sunt mult prea permisive.

Nu este deloc usor sa nu cazi in masa societatii. Pentru ca ea este aidoma unui bulgare de zapada plecat din varful dealului. Odata pornit se rostogoleste la vale maturand totul in calea lui si alipind cu fiecare crestere a circumferintei, noi  victime incapabile de a se feri din calea sa.

Procesul incepe sistematic la numai cateva zile dupa nastere. Vaccinurile, laptele praf, apoi urmeaza chilotii de carton si regimul alimentar ideal, totul precede doar, marea inregimentare in “sistem”. Suntem invatati cum sa economisim, cata liniste sa facem si cum sa ne comportam. Toate ca sa satisfacem o societate de a caror reguli ne vaitam zi de zi. A, si mai este mancarea. Hrana noastra a devenit subiect de cretinizare in masa. Opinia mea este ca in primul rand avem nevoie de suflet, de mental si de creier. Ia sa vedem cati oameni care nu fac parte din “masa societatii” ai vazut sa se indoape cu ceafa de porc si sa bea pana cad sub masa? Eu cred ca ce si cum mananci vine din bun simt, vine din intuitie si vine din ascultarea sinelui interior. Nu trebuie sa citesti zeci de carti si sute de diete pentru a stii ce hrana si in ce cantitate ii trebuie organismului tau. Luminarea sufleteasca si ascultarea interioara iti vor indruma calea fara nici o indoiala. Trebuie doar sa ajungi in acel punct si sa dai ascultare bunului simt si valorilor pe care ti le-ai creat.

Da, este dovedit ca anumite alimente “fac rau”. Este adevarat pentru a creste un pui in captivitate iti trebuie resurse mult mai mari decat a obtine aceeasi cantitate de proteine cultivand pamantul. Dar zdranganeala asta cu diferite sisteme si scheme de a manca este doar o sirena de incolonare pentru mase. Poti sa fii de acord cu mine sau nu, insa ma gandesc ca imi este cu mult mai greu sa explic de ce fac aceste afirmatii, decat sa dau un exemplu.

Teorema: Orice om cu un sistem de valori stabil, care nu face parte din  masa societatii are cel putin 3 sanse la fericire in plus”

Demonstratie: Spuneam ca totul incepe din copilarie. Parintii ar trebui sa iti insufle primele valori stabile. Ele te pot conduce catre masa societatii sau pot fi mugurii care te vor scoate in afara ei. Atunci cand esti in mijlocul campului si nu ai nici un drum in viata, totul ti se pare verde. Parintii iti croiesc un drum pe acolo pe unde cred ei de cuviinta. Dar daca parintii iti defriseaza primii metri pentru mai multe drumuri, lasandu-te sa alegi tu calea pe care o vei urma? Dar daca ei te ajuta numai sa mai tai cate un lujer prea solid pentru tine, netezindu-ti drumul pe care ai luat-o? Urmeaza apoi gradinita si scoala in care suntem invatati ce sa nu facem in primul  rand si ce sa facem in cel de-al doilea. Im paralel, informatia, mass-media si internetul sunt in jurul nostru si ne acapareaza incetul cu incetul. Poate daca am emigra intr-o padure amazoniana am putea scapa de ele. Poate… Dar nu asta este solutia. Trebuie sa ne dezvoltam prin crearea de filtre informationale, de a ajunge sa discernem intre bine si rau prin propria judecata si nu prin legile societatii. Societatea ne spune sa invatam intr-un anume sistem si anumite discipline, pentru ca apoi sa ne angajam la o corporatie in vederea asigurarii traiului de maine. Da, asa trebuie sa facem daca asta ne dorim. Dar oare puteam sa ne dorim altceva atata vreme cat am fost crescuti cu aceste valori, in acest spirit? Revin si concluzionez in demonstratia teoremei enuntate; am aratat de ce este important sistemul de valori si iata de ce avem 3 sanse la fericire in plus: sa muncesti ceea ce iti place facandu-ti tu propriile regului este o sansa la fericire; sa beneficiezi de timpul tau liber asa cum iti doresti si cand iti doresti, impunandu-ti tu reguli si limite, este o alta sansa in plus la fericire. A treia si ultima este constituita de faptul ca zilnic tine de tine sa iti poti schimba sistemul. Oare cat de des ne dam seama cat de incarcerati suntem intr-un sistem, fara a avea puterea de a il schimba si fara a face nimic in sensul acesta?  QED.

Abia atunci cand vom fi capabili sa ne schimbam sistemul avand la baza criteriul de valori si liberul arbitru, vom incepe din nou sa ne intrebam “de ce”.

Leave a Reply