Gratie interculturala

Ieri imi era pofta de shaorma fara cartofi. Mda, ma mai apuca… Si pofta de shaorma si sa incep o postare atat de stupid. Asta este, doar sunt roman cu acte in regula.

Asadar, in drum catre locul cu pricina, in centrul orasului Brasov, in fata intrarii unui hotel, la o ora de trafic moderat pe principala strada pietonala, am fost nevoit sa ma declar surprins. Doua fete dragute, imbracate bine si curate, cam pe la vreo 25 de ani, gen “turist amator”, vorbind o limba nordica dupa urechea mea muzicala, mi-au atras atentia intr-un mod in care nu mi-as dori sa imi atraga atentia nici o femeie vreodata… Am auzit un zgomot relativ cunoscut si am intors capul sa vad ce se intampla; una din ele isi sufla nasul:). La numai cateva fractiuni de secunda a inceput si cealalta sa faca acelasi lucru cu nasul propriu.

Stiu, toata lumea isi sufla nasul, dar…fetele astea isi suflau nasul intr-un hal in care am crezut ca vor sa isi lase si organul olfactiv in batista de hartie. Nu am auzit si nu am vazut asa ceva vreodata. Si nici nu imi doresc sa mai vad si sa mai aud. Era ca un concert cu niste note necunoscute, in care dirijorul a uitat sa se trezeasca din betie. Un zgomot infernal care a continuat in transe, ceva inimaginabil daca nu traiesti sa vezi asa ceva. Au suflat in batistele alea vreo 20-30 de secunde. Nu stiu daca aveau ce, dar asta este mai putin important in contextul de fata. Am observat fara mirare ca li s-au franjurat batistele de hartie. Cred ca erau de calitate romaneasca, ele nefiind obisnuite cu fragilitatea materialelor mioritice. Credeti ca au renuntat? Ei da… Au scos inca 2 batiste si le-au pus una peste alta continuand cu harnicie ceea ce incepusera. La un moment dat s-au oprit si am avut senzatia ca orasul respira din nou. Era zgomot, era zumzetul specific dar era liniste. Mi-am dat seama ca ma oprisem fara sa vreau, ca sa asist la scena si am plecat incercand sa vad daca sunt cumva la “camera ascunsa”. Nu eram…pur si simplu aveam de-a face cu o diferenta majora de cultura.

Fetele astea au reusit pentru cateva minute, sa ma faca sa uit ca exista diferente intre cerbul lopatar in calduri si femeia moderna. Rog sa nu se atace nimeni pentru ca nu este cazul. Ma refer strict la acele 2 fete si nimic mai mult. Am trait destule experiente interculturale, insa se dovedeste ca niciodata nu sunt suficiente. Fara sa confund cele 2 fete cu poporul din care proveneau, in mintea mea incercam sa gasesc circumstante atenuante unui astfel de comportament, al uneia dintre cele mai civilizate natii europene pana la urma. Posibil sa fi fost vreo necesitate de ordin medical, sau poate mental, cine stie… Eu faceam supozitii si tot eu le demontam fara drept de apel.

Am plecat privind la lumea de pe strada. In special la femei:). Foarte multe din ele nu erau asa de frumoase ca cele 2 “suflatoare”. Cel putin la prima vedere. Feminitatea este un concept mult discutat si nu am de gand sa ma apuc acum sa imi dau si eu cu parerea scriind pagini intregi, neavand decat cunostinte minime in domeniu. Eu cred ca naturaletea si simplitatea caracterului sunt cele ce definesc o feminitate adevarata. Chiar daca este simplu si natural sa iti suflii si nasul in mijlocul strazii. Feminitatea are multe bariere interculturale si trebuie sa fim naivi sa ne limitam numai la ce credem noi ca acceptam in acest context.

Nu cred ca ar trebui sa existe definitie pentru feminitate. Feminitatea este o stare de fapt creata de fiecare femeie in parte si interpretata de toti ceilalti care o privim si incercam sa o intelegem. Alegerea ne apartine. De ambele parti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3YcNzHOBmk8&feature=related[/youtube]

Leave a Reply