Varza politica

Natia noastra politica este atat de slaba din punct de vedere calitativ incat imi este dificil sa imi exprim si punctul de vedere. Nu, nu este sentimentul de scarba pe care il incearca mai mult de 50% din populatia tarii cu privire la fenomenul politic romanesc. Este mila, frustrare, neputinta.

Tragem o linie succinta si vedem cum un fost prim ministru si presedinte de partid nu doreste sa execute o pedeapsa dictata in propria tara. Am mai scris de asta, insa scenariile si fortele mobilizate in acest sens sunt de tot rasul pentru niste oameni care se presupune ca stiu sa faca strategii si sa gandeasca. Apoi se schimba ministru dupa ministru de zici ca avem de-a face cu un guvern itinerant. La o saptamana, doua, vine unul pleaca altul. Imi dau seama cata debandada este in ministerele acelea. Sunt numiri de sefi peste noapte, care semneaza cate ceva important si apoi sunt revocati din functie pentru ca au gresit:). Altii dau legi si dizolva comisii importante cu o zi inainte sa le expire mandatele interimare. Apoi apare faptul ca primul ministru a plagiat. E clar ca asta este, si pot sa pun ramasag ca 80% din cei care sunt la varful politicii romanesti au lucrarile de doctorat (daca au asa ceva) scrise de oricine altcineva decat de ei insisi. Probabil partial plagiate. Bun sau rau, asta este ce putem noi in momentul de fata. Ca popor si ca alesi care sa ne conduca. Oricum, tot ce am enumerat mai sus sunt lucruri care ne arata cat de slabi suntem, cata coloana vertebrala avem. Mai ales cand vine vorba despre politica.

Lucurul care mi se pare de departe cel mai grav, pe langa toate derapajele curente, este conflictul Basescu – Ponta in ce priveste reprezentarea Romaniei la Bruxelles. Nu doresc sa comentez nicidecum conflictul. Din punct de vedere politic sunt jocuri, legi, tertipuri, etc. Toate pot fi accesate sau jucate la limita bunului simt si al legii. Dar…altceva ma intereseaza pe mine ca si cetetean al acestei tari. Exista o decizie a unei Curti Constitutionale a Romaniei. Ca a fost sau nu influentata de Basescu, nu ma intereseaza absolut deloc. Este o decizie perfect legala. Punct. In primul rand un prim-ministru ar trebui sa o respecte. Nefiind partizanul lui Basescu sau Ponta pot sa afirm doar ca orice cetatean al acestei tari este in momentul de fata indreptatit sa NU respecte o hotarare a unui organism juridic romanesc. Daca primul ministru da un asemenea exemplu, oare cum pot reactiona oamenii “de rand”? Cu ceva vreme in urma, acelasi lucru il spuneam despre Basescu si despre faptul ca imaginea pubilca pe care o proiecteaza el, se rasfrange comportamental si in societatea noastra. Nu este cu nimic diferit, chiar mai grav ceea ce a facut Ponta. Singurul lucru pozitiv in intamplarea aceasta este faptul ca Basescu nu s-a mai dus la Bruxelles, s-a evitat o situatie absolut penibila. De acum inainte, cred ca o sa plece fiecare cum apuca, care pleaca primul ala ocupa locul:D.

Lupta politica are limitele ei (sau nu…) care nu trebuie sa depaseasca niciodata interesul national, al cetatenilor. In intreaga lume se fura, se vinde, se omoara, se dezbina si se uneste in numele politicii sau al unor interese de grup. Unele pe fata, altele pe la spate. Insa oamenii aceia care sunt acolo sa conduca o tara, nu au sub nici o forma dreptul, moralitatea, si orice altceva vrei, sa lupte contra propriului popor. Cu zambete idioate pe fata, cu nonsalanta si cu puterea data de bani sau legea pe care ei o fac sau o schimba, ne conduce o clasa politica formata in mare majoritate de coate goale””, oameni fara coloana si scrupule, fara tara si crez, ca sa nu mai vorbim de bun simt sau buna crestere.┬áMacar de ar avea minima inteligenta sa se consulte cu specialisti in domeniile pe care le conduc. Ca de pus oameni competenti acolo nu poate fi vorba, pentru ca aia nu executa orbeste tampeniile dictate.

Omul de azi se hraneste si traieste cu nevoia de schimbare. De aceea spera la infinit. De aceea inca crede. De aceea apar partide noi, altele isi schimba culoarea si liderii. Probabil ca daca ar ramane aceleasi partide, denumiri si conducatori, ar ajunge sa voteze 10% din populatie… Una peste alta, mi se pare mie sau nu, este cea mai ezitanta guvernare a Romaniei de dupa ’89. Ramane de vazut daca asta este un lucru bun sau nu.

Leave a Reply