Lupta lui Adrian Nastase

Dupa titlu ar trebui sa incadrez aceste randuri in categoria “politic”. Nu va fi asa. Scriu doar o perspectiva a mea, despre un om politic important al Romaniei. Nu o sa insist descriind evenimentul, cred ca oricine stie in linii mari ca Adrian Nastase, fost prim ministru al Romaniei, a incercat sa se sinucida. Oare?..

Nici in scenarii nu doresc sa intru. Fiecare poate sa creada ce vrea, adevarul in pasi marunti probabil ca este cunoscut de putine persoane.

Sa trecem la perspectiva. Un om influent, la 62 de ani, cu o familie aparent unita, fost presedinte al celui mai mare partid din Romania, fost prim-ministru si foarte aproape de a fi presedinte al tarii, o persoana publica importanta, al unui partid care se afla pe val, a fost condamnat la 2 ani de inchisoare cu executare. Alegerea sa a fost sa isi traga un glont in cap, sau cel putin asa se presupune.

Niciodata nu voi putea sa judec pe cineva daca nu cunosc foarte in amanunt lucrurile. Si nici atunci… Multi dintre noi ne repezim sa dam verdicte si decizii. Mai ales in cazuri de acest fel. Este foarte clar ca imi lipsesc multe date pentru a incerca sa judec fenomenul. Asa ca prefer sa cred ca un om plimbat prin tribunale timp de 8 ani de zile, un om care a trait destul stres la viata lui, care a acumulat averi dar si un nivel de grandomanie destul de ridicat, a clacat. Asta daca a vrut cu adevarat sa se sinucida. Daca numai a inscenat, pentru mine este si mai trist. Bun, ai fost un om foarte important, inca mai esti si poate vrei sa mai fii, nu esti obisnuit cu un asemenea tratament, sa presupunem ca justitia a gresit, ca vei fi dus pentru cateva luni intr-un loc in care nici in cosmaruri nu credeai ca vei ajunge. Sa presupunem toate acestea, amestecate cu stresul, orgoliul, imaginea de viitor si finalul carierei politice. Si peste astea puteti sa puneti voi ce mai credeti. Dar…

Esti un om la o varsta neutra, ai sotie si copil, ai o situatie privilegiata cu siguranta. Cum poate sa nu iti pese decat de tine? Cum poti sa renunti la lupta, fie ea si grea sau nedreapta? Din punctul meu de vedere, Adrian Nastase nu are nici o scuza, decat doar daca a cedat psihic. Si in acest caz, ma bucur ca nu a ajuns vreodata presedintele Romaniei. Pentru ca de acum incolo, sigur nu va ajunge.

Dincolo de evenimentul trist, putina lume stie cam prin ce stari trece un om politic care practica zi e zi. Este foarte usor sa vorbesti despre ce nu cunosti. Este adevarat ca exista si privilegii, si mainile aproape de borcanele cu miere. Totul are un pret pe lumea aceasta. Trebuie doar sa fii dispus sa il platesti. Martirii datornici nu s-au inventat inca…

Leave a Reply