Valori moderne

O particularitate a zilelor in care traim, nu este lipsa valorilor. Este schimbarea acestora. Nu putini sunt cei care pun decaderea morala in mod special, pe seama unei așa-zise lipse a valorilor de azi. Consider ca valorile continua sa existe pentru toți cei ce si-au format un criteriu din ele. Insa dacă modalitatea, cinstea sau onoarea sunt valori cu care au crescut bunicii noștri, astăzi vorbim in primul rând de bani. Banii, in orice forma sunt ei, constituie in cele mai multe cazuri sumarizarea valorilor pentru o mare parte a societății. Problema este ca banii sunt o valoare impusă de mersul de azi al societății. Prinși in menghina nevoilor, a problemelor si a viitorului incert, părinții cedează de multe ori in fata valorii ce deține suprematia azi: banul.

Zilele acestea citeam ca un fost mare actor roman spunea la o vârsta venerabila ca nu a trăit niciodată in viața lui asemenea vremuri in care oamenii sunt egoisti, rai, plini de ura si de invidie. Ca el a dorit sa facă o lume mai buna, si ca a esuat lamentabil. El a crescut cu un set de valori si s-a trezit înconjurat de semeni cu alte valori. Incapabil de a înțelege, cantonat in vechiul lui set de valori, a sfârșit spunând ca nu a reușit sa facă ceea ce si-a propus.

Gresit sau nu, ne place sau nu, valoarea primordiala care domina astăzi, este banul. Rămân cazuri izolate acelea in care “vechile valori” mai reușesc sa urneasca câte ceva din societatea de azi. Cercul se închide atunci când observam ca in societățile avute se nasc mai putini copii insa oamenii care fac parte din ele au o speranța de viața mai ridicată fata de o societate săracă material. Egoism? Comoditate? Dezamagire sau nepasare? Poate ca este vorba doar de normalitate. Chiar dacă este una impusă de semeni de-ai noștri.

Leave a Reply