Privativati? Privatizam sa traiti!

Cu mai bine de un an in urma, si chiar si mai recent, declaram eu aici, in perspectivele mele online, faptul ca aceasta minunata criza si masinile ei nezburatoare vor produce si la noi efectele dorite de cei putini, mari si evident buni. Intreb si eu: cand s-au “tras” cele mai “delicate” tunuri in Romania post revolutionara? Si tot eu raspund: “la privatizare dom’le”. La mare privatizare. Daca nu ma credeti, treaba voastra, daca ma credeti, e normal sa o faceti pentru ca principiul e simplu. Cu cat este mai mare si mai valoroasa halca de vanat, cu atat mai mult carne are pe dansa. Deci, este loc sa manance mai multi, si evident mai mult. Credeti ca FMIul este interesat de privatizarea IAS Clinceni? Eu zic ca a fost mult mai interesat de Petrom, BCR, urmeaza Posta Romana, etc. Acum, haide sa nu fiu carcotas si sa emit idei cum ca privatizarea nu este de dorit. Dar daca ma uit la vecinii greci, la cei unguri, bulgari si chiar mai departe la islandezi, vad ca la fiecare din ei, “imprumutatorul” a avut recomandari ca vanzarea unor insule, privatizarea unor servicii nationale samd. Adicatelea sa credem noi ca vine cineva si te ajuta ca sa fii in rand cu cei bogati si satui? Haide sa ii lasam pe Hansel si Gretel cu gasirea drumului de intoarcere si sa revenim la noi.

Momentul recomandarii de AICI nu este deloc intamplator. Tara merge rau, dar guvernul face ce face si face bine. Cel putin asa spune FMI. Si atunci se intrevede o situatie de tip win-win. Noi (FMI) va laudam si va spunem ca sunteti pe calea cea buna. Va credibilizam, va sustinem. Va indatoram dar asta nu conteaza asa de mult pentru ca oricum nu aveti ce face. Apoi, va recomandam voua (Guvern) faptul ca trebuie sa mai scoateti bani de undeva, ca sa o duca poporul mai bine, evident. Si cum nu se pune problema ca mai taxati sau sa mai impozitati (pentru ca stim ca Romania este pe primul loc in UE – cu 500 de taxe:), sa nu mai sufere sarmana populatie, noi va dam si solutia salvatoare: privatizati. Voi, o sa spuneti ca asa este sa traiti, toate companiile astea mari de stat care aduc pierderi (ceea ce in mare parte este adevarat) trebuie lichidate, trebuie privatizate ca sa le facem rentabile. Pentru ca noi (statul roman) suntem atat de inteligenti si bine intentionati insa se pare lipsiti de noroc; nu reusim deloc sa le aducem pe profit. Poate doar aia de le vor lua sa aiba mai mult noroc decat noi si sa le faca ei profitabile. Ne vor da si noua niste taxe acolo si sa fie ei sanatosi si bogati pentru ca noi nu dorim sa fim avari, lasa sa aiba si altii ca noi oricum nu avem, si mai bine asa saraci si necinstiti.

Piesa de teatru nu se termina aici; o sa urmeze ceva tergiversari, opuneri de fatada, dorinte de a aduce bani la buget in alt mod. In final, obositi si extenuati, guvernantii vor ceda si ghici ce? Vor privatiza! Tocmai acum, catre finalul crizei, cand poti cumpara mult si ieftin, noi vindem. Aceasta strategie desavarsita mai are avantaje. Cine credeti ca va cumpara? Sa fie oare niste companii din Franta, Germania, Austria? Cele care “cotizeaza” la FMI? Sau sa fie niste SRLuri puternice din Bulgaria, Romania si eventual Macedonia, care se imprumuta de la Banca Religiilor ca sa isi plateasca darile la stat? Mergand mai departe si reiterand ideea ca privatizarea nu este o eroare, ci modul si mai ales momentul in care se face, imi vine sa cred ca la privatizarea companiilor de stat se vor lua comisioane grase. Oare de cine? De companiile private sau de cei ce aproba licitatiile si caietele de sarcini?

Imi pare rau ca perspectivele mele incep sa se materializeze. Ca romanii vor privatiza din nou pe coji de seminte. Ca apoi, profitul companiilor care acum au latul falimentului de gat, se va duce intr-o tara vest-europeana sau intr-o banca insulara. Ca vom deveni ceea ce incepem sa fim de ceva vreme. O tara de consum. O tara incapabila sa dezvolte coloana vertebrala proprie. O tara care se taraste in mocirla coruptiei si a intereselor personale, o tara fara viziune si fara lideri autentici. O tara care tace si inghite ce ramane de la masa altora.

Si ca sa inchei romaneste, sa vedeti ce teapa o sa isi ia aia de or sa cumpere ceva cu telecomunicatiile la privatizare. Pai nu vin ele furtunile ¬†geomagnetice? Sa pierdeti toti banii si sa vi se duca afacerea de rapa fira-ar al drac’ sa fiti!…:)

One Response to “Privativati? Privatizam sa traiti!”

Leave a Reply