Normal

“Normal” este un cuvant care conform dex online, are ca definitie “care este asa cum trebuie sa fie, potrivit cu starea fireasca, obisnuit, firesc, natural”. Dupa ultimele miscari in societate, “normal” este un cuvant pe care cred ca putem sa il expulzam la marginea vocabularului. Pentru ca ce este normal pentru mine, are deseori conotatii total diferite pentru normalul altcuiva.

Privind imprejur, poti sa iti pui intrebari precum: “Este normal sa furi?” “Este normal sa fii nesimtit?” Este normal sa nu iti pese?” Este normal sa fii (ne)fericit? ” Este normal sa muncesti mult pentru putin?” Lista poate continua, ma rezum numai la 5 intrebari din ratiuni de timp si de dureri de degete.

Si acum incerc sa raspund la intrebari; daca faci o afacere, daca derulezi un proiect, daca te prezinti la o competitie, etc, ce crede “lumea” ca este normal? Intrebati imprejurul vostru si o sa vedeti ca este normal sa furi, sa inseli, sa nu platesti taxele. Pentru ca numai asa poti sa supravietuiesti? Este interpretabil…

Daca iti pasa, ai mari sanse de a trece prin puternice dezamagiri. De a fi stresat in permanenta. Asa ca treptat ajunge sa nu iti mai pese, sa te imunizezi. Pentru binele tau. Si raul altora?…

Societatea romaneasca ne arata zi de zi ca cei care muncesc mult sunt prosti. Pentru ca exista unii destepti care muncesc putin si castiga mult. Asta este trendul, catre asta trebuie sa tindem cu totii. Desigur ca puteti sa combateti ce spun eu, si aveti si cu ce, insa imaginea generala este cea descrisa de mine. Dupa aceasta imagine ne culturalizam si ne educam majoritatea copiilor si tinerilor. Viitorul suna bine. Imaginile sunt cam in ceata.

Am lasat la urma intrebarea despre fericire, sau nefericire. Pentru cineva care a fost pe litoralul romanesc, peisajul grotesc al mizeriei si serviciilor execrabile este un atribut cu care incepe nefericirea unui concediu. Dar daca observi oamenii din jur, o sa vezi ca manelele la maxim, mirosul de transpiratie, mizeria, zgomotul si prostul gust sunt lucruri mai normale decat aerul imbacsit pe care il respiram. Oamenii sunt veseli, sunt fericiti, pentru ca au un concediu in care nu le pasa de serviciile proaste si de hotia existenta. Nu le pasa ca au un salariu de mizerie, ca ziua de maine ii pandeste cu umbre de faliment. Cu cat creierul lucreaza mai putin, cu atat omul este mai fericit. Desi respira acelasi aer, impart aceeasi apa de mare, aceleasi terase cu aceleasi meniuri si aceeasi chelneri, asculta aceeasi muzica si calca pe acelasi drum, unii sunt fericiti iar altii nu. O sa spuneti ca au asteptari diferite. Iar eu o sa va raspund ca poate aveti dreptate. Transpuneti exemplul de mai sus in multe alte domenii ale vietii si o sa aveti portretul omului normal de succes din Romania. Pe care probabil ca il aveati inainte sa cititi aceste randuri. Si stiti  de ce?

Pentru ca traim in tara unde normalul isi da ultima suflare.

Leave a Reply