Din mers

Daca conduci o masina si incerci sa intri din lateral pe o strada principala, iti va fi destul de dificil. Ai sanse destul de mici ca cineva sa se opreasca si sa te lase sa treci. Atunci, fie astepti momentul propice cand nu trece nimeni, fie putin cate putin, impingi botul masinii fortandu-ti norocul si bazandu-te pe faptul ca te va lasa pana la urma cineva sa treci pe soseaua principala. Daca insa esti in mers, desi ai o viteza inferioara celorlalti, ai totusi sanse bune de a ajunge rapid pe strada principala. Ceea ce am spus pana sunt lucruri practice, observate, care respecta niste legi scrise ale fizicii si altele nescrise ale circulatiei.

Daca ai incercat sa aterizezi dupa un zbor cu parapanta, instructorul te invata ca trebuie sa alergi in aer inainte de a ateriza, in asa fel incat la contactul cu pamantul tu sa preiei socul mergand intr-o miscare fireasca, pentru a nu ateriza ca un bolovan. Si aici primeaza legile fizicii.

Daca ai sarit dintr-un autobuz aflat in mers, sper ca nu ai facut-o decat in directia sensului sau de miscare. Incearca sa sari perpendicular sau contra sensului de miscare si o sa te trezesti maturand praful de pe drum cu nasul. Ca si in celelalte exemple, legile fizicii guverneaza cele spuse de mine.

Daca transpun acum exemplele de mai sus in viata sociala, politica sau economica, sportiva sau personala, vad niste asemanari izbitoare. Cum ar fi faptul de a nu te da jos dintr-un “autobuz” care circula cu mare viteza. Sau daca o faci, pastreaza o vreme sensul sau de mers. Atunci cand inveti ceva nou, fa-o exersand primii pasi, asemeni sariturii/aterizarii cu parapanta. Cand vrei sa te integrezi intr-un sistem dinamic, aglomerat, trebuie sa fii indraznet, sa fortezi uneori, daca nu vrei sa stai sa astepti pana cand ti se iveste ocazia si se dau toti la o parte. Atunci s-ar putea sa fie prea tarziu, ruta sistemului de succes mutandu-si traseul si lasandu-te spectator.

Ca in multe alte lucruri din viata, natura ne ajuta si ne indruma cum sa facem sa ne fie bine noua si celor din jur deopotriva. Problema este ca multi dintre noi suntem fie chiori, fie orbi, fie prea orgoliosi sau dornici de reinventarea zilnica a rotii.

Leave a Reply