Pareto pe cale de disparitie

Observ din ce in ce mai interesat ca odata cu trecerea timpului regula 80/20 se aplica mai des si mai accentuat. Sa poate sa stiti ca 20% din jochei castiga de regula 80% din curse. Sau ca 80% din consecinte sunt determinate de 20% din cauze. Si exemplele pot continua, pentru cine e interesat, vezi legea lui Pareto.

Necunoscandul personal pe Dl Pareto, discutam zilele trecute cu persoane care nu cred in scenarii, ci in functionarea economiei de piata, a mecanismelor financiare, a bancilor, a intregului sistem. Ei bine, si eu cred. In masura in care spunea si Churchill ca suntem cu totii niste insecte dar eu sunt convins ca sunt un licurici. Un anume Scott spunea ceva de genul ” singurul fel in care pot sa adorm noaptea este sa-mi imaginez ca exista o clica secreta de “papusari” extrem de competenti, care se ocupa de luarea deciziilor importante, in vreme ce politicienii nostri alesi dezbat arderea drapelului si definitiile casatoriei.” Mi-au placut mult vorbele simpatice ale lui Scott. Daca luam in calcul ca 10% dintre pamanteni detin 85 % din averea planetei, sau mai mult, ca 2% dintre noi detin 50% din bogatia planetei, eu cel putin am o imagine destul de ideala despre economia de piata atat de iubita si de trambitata. Din cate institutii financiare sunt in lumea asta, mai putin de 100 administreaza 1/3 din bunurile financiare ale planetei.

Mergem si in sectorul religios daca vreti, din peste 4000 de religii, cam 12 au peste 10 milioane de credinciosi iar Islamul si Crestinismul depasesc pragul de 1 miliard fiecare. Sau in cel armat, cam 10% din populatia mondiala (Rusia si SUA) controleaza peste 90% din arsenalul de arme nucleare operationale. NATO impreuna cu SUA reprezinta 12% din populatia globului si cheltuiesc peste 80% din fondurile globale destinate scopurilor militare.

Politica:). Asta este o gluma. Din peste 200 de tari ale lumii doar cateva ridica mainile ca sa voteze fara sa se uite in jur. Cateva au drept de veto la ONU. Prin urmare, puterea produce mai multa putere.

Poate ca am eu prea multe scenarii in cap:) dar lasati-ma cu criza si mecanismele functionale ale economiei. Or fi si ele bune la ceva pe planeta asta. Sa faca mult praf. Si in tot praful acesta eu pun ramasag ca peste cativa ani legea lui Pareto o sa fie perimata. Atunci o sa apara legea mea:D ceva de gen 90/10 sau chiar mai mult, 95/5. Desi nu doresc sa am dreptate…

One Response to “Pareto pe cale de disparitie”

  1. k says:

    Majoritatea are dreptate – intotdeauna.
    Deci majoritatea se declara “normala” si defineste ce inseamna sa fii “nebun”. Oare ce se va intampla cand cei nebuni vor fi majoritatea?
    Vezi “pericolul din adancuri”
    Depinde doar de cum definim “majoritatea” – din punct de vedere calitativ sau cantitativ… sau combinat…

Leave a Reply