Noi vrem respect

Acu vreo 2 zile, adica inainte sa se aprinda steluta rosie la masina, treceam prin centrul Brasovului. Circulam pe propriile picioare si asteptam in spiritul civilizat european, culoarea verde a semaforului, pentru a traversa strada. Privirea mi-a fost atrasa de o placa mare pe care scria “Noi vrem respect”. E vorba despre campania de la Realitatea TV. A carei idee nu este rea. Atat.

Revin si spun ca ma uitam la placa amplasata in fata primariei din Brasov. Brusc incepe sa bata vantul, si spre amuzamentul meu amar, placa cu “Noi vrem respect” da pe spate exact peste trandafirii din fata primariei.

Campania cu “noi vrem respect” pleaca in sine  de la o idee corecta, pe principiul ca de multe ori trebuie sa ceri ca sa ti se dea ceva. Realitatea (nu cea de la TV) este insa cu totul alta. Copilul mic sta in fata magazinului cu jucarii si striga de ii pleznesc plamanii ca vrea camionul din vitrina. Mama incepe prin a-i explica linistita ca nu are bani si ca o sa il cumpere cand va avea resursele necesare. Copilul nimic, oracaie si mai al naibii, vrea camionul si basta. Mama, vadit enervata, il trage de mana pentru a-l indeparta de vitrina si implicit de tentatia numita camion. Copilul se tavaleste pe jos, urla, devine isteric si spune ca nu pleaca de acolo pana nu i se cumpara camionul. La capatul rabdarii, mama ii serveste copilului aproximativ 2,5 perechi de palme si il taraie cu forta, tragandul din fata vitrinei. 

Cateva ore mai tarziu, inghesuit in camera lui, cand lacrimile i se uscasera pe obraji, copilul gandeste: “lasa ca o sa ma fac eu mare si o sa fac o gramada de bani ca sa imi cumpar camionul ala. Si o sa defilez cu el prin fata lui mama, iar ea o sa se oftice ca il am si nu o sa o las sa se joace cu el.” In partea cealalta a apartamentului, printre calculele mamei despre cum va plati intretinerea in prima luna de iarna se strecoara parerea de rau ca nu a putut sa ii cumpere copilului o jucarie pe care acesta si-o dorea atat de mult. Cuprinsa de amaraciune, mama se consoleaza: “…lasa, o sa creasca el mare si o sa inteleaga de ce nu am putut sa ii cumpar camionul. Si oricum peste cativa ani o sa isi dea seama ca nu mai are nevoie de el. Oricum nu o sa ii foloseasca la nimic…”

Respectul il ceri numai daca respectivii sunt capabili sa il ofere. Chiar si daca il obtii in acest mod, este suficienta prima pala de vant ca respectul sa dispara. Astazi respectul se castiga…

One Response to “Noi vrem respect”

  1. k says:

    Beneficiile mersului pe jos 🙂
    Am trecut de multe ori prin zona. Au mai fost si alta data tot felul de panouri pe acolo, deci cand l-am vazut pe asta, m-am uitat in treacat la el si am concluzionat: Reclama. Nu mi-am dat seama ca mesajul este “Noi vrem respect”, nu am ajuns sa ma gandesc la notiunea de respect sau la ideea de a-l cere, pentru ca era vorba doar de un mesaj publicitar din punctul meu de vedere si prin urmare nu ma interesa…
    Ieri am citit intr-un ziar ca cine vrea caldura, trebuie doar sa ceara de la CET… Asta era o stire, am retinut macar titlul.

Leave a Reply