Negocierea

La piata, in politica, inĀ business, cu propria persoana, cu sotul sau sotia, cu copilul sau cu o autoritate suprema de tip Dumnezeu, Alah sau Buddha, noi muritorii de rand, ducem negocieri. Uneori aprige si prelungite, alteori scurte, fara sorti de izbanda. Negocierea este foarte importanta. Am cunoscut persoane pentru care negocierea era parte primordiala a vietii, se hraneau si traiau fizic si psihic din negocieri.

Ce este pana la urma o negociere? Uitati-va in Dex, cititi tratate de specialitate, treaba voastra. Si eu am facut acelasi lucru daca m-a interesat:) Nu vreau sa vorbesc despre procesul in sine, despre ce tip de rezultate potentiale avem, despre cauzalitate sau tipuri de negocieri. Vreau doar sa spun ca sunteti cel mai bun negociator care traieste pe aceasta planeta. Justificare…

Orice negociere incepe cu cea interna. Adica cu propria persoana. Nu va legati de faptul ca de multe ori negociem ceva care nu tine de noi sau ca subiectul negocierii nu ne priveste in mod direct. Nu tine… Pentru ca in orice negociere trebuie sa ai un prag minim peste care nu esti dispus sa cobori. Poti negocia orice si oricum, oriunde si oricat, esenta este in tine. Pragul minim sta de fapt in tine, cel care negociezi. Daca ajungi sa intelegi asta, poti sa lasi deoparte toate cartileĀ  despre negocieri. Asa cred eu si nu trebuie sa fie adevarat ce spun. Poti fi cel mai slab negociator din “piata” si cel mai bun negociator cu tine. Ce crezi ca este mai important, ce negociezi cu ceilalti sau ce negociezi cu tine?:)

In razboiul din fosta Jugoslavie tactica castigatoare in finalizarea negocierilor a fost oboseala participantilor negociatori. Poate parea hazliu dar cineva si-a dat seama ca orgoliile si valorile personale nu pot fi invinse uneori prin mijloace clasice. Trebuie sa oboseasca cei care le detin. Atunci lasi garda jos si atunci se va gasi cineva pregatit, care sa parafeze totul.

Negociere placuta. Pentru ca nu toate sunt…

Leave a Reply