Din alt film

Mi-am zis ca nu mai comentez chestiuni politice. Sau o sa o fac foarte rar. Da’ uite ca acum nu ma pot abtine. O singura propozitie m-a determinat sa ma gandesc din nou cat de patetici suntem. Noi ca natie si poate sistemul politic in ansamblu.

Situatie: vine un om desemnat sa fie premier si in discutiile cu o majoritate care nu il accepta declarativ de la bun inceput, incearca totusi sa prezinte o situatie de fapt, de prezent si de viitor a Romaniei. Bazandu-se pe date certe, pe o experienta si un profesionalism de care toata lumea s-a ferit sa le comenteze pentru ca ar fi ridicat mingi la fileu adversarului, Croitoru a prezentat situatia economica si sociala actuala, previziuni, date, cifre, etc. Nimeni, dar nimeni nu l-a contrazis pe teme profesionale. Cel mai probabil pentru ca nu se pricepeau. Totusi, au spus: “asta e din alt film”. Tradus cu mintea politicianului roman ar suna cam asa: “ce dracu vine asta aici la noi cu probleme economico-sociale din astea? Ce daca or fi grave? Pai ce ma intereseaza pe mine ca suntem in buda cu banii, ca ne imprumutam continuu, ca nu mai avem de unde decat cu dobanzi astronomice, ca iese lumea in strada, ca nu controlam criza, etc? Pai aici e problema politica Dom’le, aici trebuie sa castige un partid sau o coalitie ca sa ne punem noi oamenii in teritoriu, sa avem control si sa dam drumu’ la treaba. Lasa ca ne pricepem noi, avem noi specialisti, stiu ei ce este bine sa faca, ce dracu ai venit tu sa ne spui acum astea. Intai preluam puterea politic, ca asa se conduce tara, nu veni tu la noi cu gargara ca esti omul lui Basescu.”

Ca omul este din alt film era foarte clar inca de la inceput. Pentru ca Croitoru nu da bine nici pe sticla, pentru ca este priceput la ce spune si pentru ca are o cariera bazata pe experienta si recunoastere. Ca a fost recomandat de Basescu sau ca vrea o cariera politica pot fi lucruri luate in discutie fara indoiala. Nu spun ca opozitia ar fi trebuit sa stea drepti si sa dea curs solicitarilor lui Croitoru. Nu spun ca nu trebuie sa se lupte ca sa il dea jos pe Basescu. Spun doar ca acesta este modul de gandire si de abordare al majoritatii politicienilor romani. A caror calitate umana in primul rand este mai mult decat indoielnica. Ca sa nu mai vorbim de cea morala, intelectuala, etc. Asa cum am mai spus, atata vreme cat pe ecrane ruleaza numai filme cu cei care sunt acum “tatici” in politica si mass-media, Romania va avea chipul si asemanarea filmului ce ruleaza.

One Response to “Din alt film”

  1. Mx says:

    Ce sa zic, ca nu e asa?? din pacate nu cred ca e multa lume sa te contrazica.
    …si totusi totul se schimba MULT prea incet in Romania. Experianta ne-a aratat ca mai ales in perioda campaniilor electorale painea si circul sunt lucrurile care prind cel mai bine la romani. In cazul prezentat de tine e poate fi si popcorn-ul ca merge cu filmul…. :))

Leave a Reply