Iar aleg…

Acesta este gandul care ne schimonoseste sau ne inveseleste fata de foarte multe ori.

Daca plecam sa ne gandim de la faptul ca singurul lucru constant este schimbarea, sa presupunem ca acum esti in fata unei alegeri. Ok, cine alege de fapt? Simplist vorbind, aveam de-a face cu 2 entitati. Una este personalitatea iar cealalta sinele transcedental. Daca ar fi sa reformulez acum intrebarea, asi spune: alegerea se datoreaza dintr-o retea neuronala existenta sau din cortexul frontal?

Daca personalitatea este cea care face alegerea, atunci aceasta se va baza pe experiente si emotii trecute, pe dependentele si relatiile dintre acestea. In acest caz, ceea ce declanseaza procesul este repetitia. Ca sa va imaginati cum este, ganditi-va la deciziile inconstiente pe care leĀ fac animalele de laborator la aprinderea becului sau apasarea parghiilor.

Dar daca declansarea se produce din zona spirituala? In acest caz, alegerea nu mai este motivata de trecut si de invatarea experientiala. Aici vorbim despre transformarea necunoscutului in cunoscut, adica de evolutie.

Oricum ar fi, tot noi alegem…

One Response to “Iar aleg…”

  1. Mia says:

    Eu nu cred ca alegerea se poate face spiritual. Chiar si atunci cand alegi “cu inima”, tot creierul este cel care ia decizia. Diferenta este ca atunci cand alegi cu inima, creierul vede mai multe alternative si o alege pe cea mai placuta, in ciuda faptului ca o stie pe cea corecta.

Leave a Reply