Sauna si noaptea

Acum cativa ani de zile era un serial la Pro Tv. “Doctor in Alaska” parca… Am urmarit si eu cateva episoade intr-un mod total aleator. Din ce am vizionat, un singur lucru mi-a ramas intiparit in minte. Lucru pe care l-am considerat important, am incercat sa il perfectionez in stil propriu si sa il aplic de cate ori a fost cazul.

Succint, doctorul era venit dintr-un oras civilizat al SUA, intr-un orasel pierdut de lume, in Alaska. Parca era obligat sa isi exercite meseria in acest orasel o anumita perioada de timp. Intr-o zi i s-a defectat sauna din dotarea casei unde locuia. A apelat la “specialistii” din oraselul respectiv insa nimeni nu a reusit sa o repuna in functiune. A luat legatura cu producatorul saunei dar acesta i-a promis ca o echipa va putea veni dupa 3 saptamani (avand in vedere anotimpul si distanta). In aceste conditii, total neincrezator a apelat la un bastinas lipsit de “carte”, un om simplu si destul de ciudat pentru societate. Acesta a venit si in cateva ore a reparat sauna. La intrebarea legitima a doctorului, “ce a avut sauna, care era problema?”, bastinasul a raspuns simplu, “nu stiu sa explic ce avea, insa nu a fost complicat, am incercat sa gandesc ca o sauna si asa am gasit problema si am stiut cum sa o repun in functiune”…

Desigur ca pare o ineptie sa gandesti ca o sauna. Asa cum eronat se spune “esti prost ca noaptea”. Ati incercat sa ganditi ca noaptea?

Respingem din prima secunda lucrurile care nu le intelegem sau care sunt litera de lege (scrisa sau nescrisa) in viata noastra. Ne imbracam in personalitate, ne ascutim orgoliul si ne bazam pe “ceea ce se stie”, ce este “demonstrat” si ce “nu poate fi pus la indoiala”. “Restul” il catalogam instant ca fiind prostii si eventual cai verzi pe pereti. Si… tot noi ne minunam apoi de ceea ce am descoperit, cate resurse exista in jurul nostru si cat de prosti am fost sa NU ne gandim la lucrurile simple…

2 Responses to “Sauna si noaptea”

  1. Mia says:

    eu sunt un copac

  2. Alex says:

    “Cea mai incitantă frază care poate fi auzită în cercetarea ştiinţifică, cea care anunţă noi descoperiri, nu este “Evrika!”, ci “Ce ciudat…”.” (Isaac Asimov)
    Si inca ceva: “….lucrurile PE care nu le intelegem”, azi m-am trezit cu dor de acuzativ 🙂

Leave a Reply