Implinirea previziunilor

Este real si s-a intamplat in UK acum cativa ani de zile. Dintr-o greseala minora de programare, un computer a calificat o clasa de copii “exceptionali” ca “submediocri” si viceversa.

Aceasta caracterizare computerizata a fost primul criteriu de apreciere al profesorilor la inceput de an scolar. Dupa  mai bine de sase luni de zile a fost descoperita eroarea si primul pas a fost supunerea copiilor la un nou test, incercand sa se treaca incidentul sub tacere. Intuiti rezultatul?

Copii “exceptionali” au obtinut un punctaj mai scazut la testul coeficientului de inteligenta. Fiind considerati si tratati ca submediocri, prosti chiar, fara dorinta de cooperare si dificili de educat, acestia au corespuns asteptarilor. La grupul “idiotilor” insa, calificativele au crescut simtitor in numai 6 luni de zile. Fiind tratati ca niste copii inteligenti, acestia au raspuns cu energie si optimism si au progresat in mod cu totul neasteptat.

Aparenta deficienta a elevilor nu reflecta decat lipsa de flexibilitate a profesorilor.

V-am relatat aceasta intamplare si pentru ca sa multumesc unor profesori care acum mai bine 25 de ani m-au tratat ca pe cineva care poate si vrea mai mult de la viata. Si daca vreti sa va aduceti aminte de o perioada interesanta a vietii, va invit sa mergeti in scoala generala pe care ati frecventat-o. Fie si pentru cateva minute, mergeti acolo si lasati-va gandurile sa alunece catre timpul petrecut acolo.

Nu aveti nimic de pierdut.

One Response to “Implinirea previziunilor”

  1. CERUTIA says:

    Buna ziua, aveti cumva prezentari deschise, ceva de genul acesta in care sa putem dialoga deschis?

Leave a Reply