Eticheta

Mai tii minte atunci cand lipeai eticheta aia cu margini albastre? Pe copertile din vinilin, pentru manualele scolare? Sau cand o strecurai sub plasticul destinat locului de pus eticheta? In prelabil sau ulterior scriai pe ea cu mandrie ce trebuia, si gata, ti se parea ca esti pregatit pentru tot ce avea sa urmeze. Pentru ca aveai puse etichetele in mod ordonat si stiai unde si ce sa cauti atunci cand aveai nevoie.

Ei bine, incearca sa faci un exercitiu de imaginatie si sa iei acea eticheta sa o lipesti pe fruntea celor cu care te intalnesti prima data. Eventual mai scuipi pe spatele ei sa se lipeasca cum trebuie:). Comic?

Pentru unii da, pentru altii nu. Intrebarea mea este daca asa procedam in mod curent?

Zilnic privim in ochi sau in ansamblu oamenii din jurul nostru si ii etichetam. Unele etichete ne intereseaza numai trecator pentru ca nu vom ajunge sa le mai citim vreodata. Altele insa, le formam pe moment si le lipim pe fruntea respectivei sau respectivului. Ce ne influenteaza cand etichetam? Pai..in primul rand criteriul nostru de valori, prejudecatile care le avem (sa nu imi spuneti careva ca nu aveti nici una ca nu va cred), societatea in care traim, mass-media, parerea vecinului, a prietenei, etc. Cu toata ca dupa cum vedeti, sunt foarte multi factori care conduc la etichetare, procesul in sine este foarte rapid si simplu. Uitati-va si veti vedea ca in mintea voastra aveti cate o eticheta pentru aproape orice persoana cunoscuta. Uneori si pentru cele pe care le vedeti o data sau de 2 ori.

Vreau doar sa semnalez ceva destul de evident de altfel. Etichetele se mai schimba din cand in cand; uneori des, alteori mai rar, depinde de cat de repede se uzeaza sau cand vreti voi sa le schimbati. Oare putem lipi etichete pe care sa nu le mai dezlipim niciodata? Oare ne mai plac etichetele lipite acum un an, doi sau zece? Oare eticheta proprie este acceasi? Cat de dezamagiti suntem atunci cand observam ca eticheta pe care am pus-o noi nu (mai) exprima continutul? Numai etichetele noastre sunt valabile?

Cred ca este in natura firii umane sa eticheteze dar cred ca este tot datoria noastra sa nu scriem cu marker permanent pe acele etichete, sa avem grije sa mai avem un teanc de etichete la indemana si mai cu seama sa nu uitam sa ne punem propria eticheta si sa le cunoastem pe cele care se pun asupra noastra.

Lumea se schimba. Si noi impreuna cu ea.

3 Responses to “Eticheta”

 1. Robert says:

  Intr-adevar un om care are catusi de cat o educatie nu poate sa-si permita sa puna o eticheta pe care sa nu o mai schimbe niciodata. Lumea, care de altfel ne contine si pe noi, se schimba, intr-un sens sau in altul, depinde la ce ne raportam. Uniii oamenii se schimba si ei aidoma lumii in care traiesc iar eticheta care le-a fost pusa (sau pe care si-au pus-o singuri) trebuie schimbata si ea. Cred ca trebuie sa fim foarte atenti atunci cand punem etichete, sa nu cadem in pacatul lumii de astazi, unde forma este mai importanta decat fondul (il iubesc pe Maiorescu pentru teoria asta a lui).

  Succese depline pe ramura! 🙂

 2. Anda says:

  Cel mai mult ii urasc pe oamenii care te masoara din cap pana in picioare si cred ca gata, stiu cu cine au de-a face. Mai ales cand e vorba de fete sau de femei, barbatul nesimtit este mare specialist in a pune etichete. Dar unora le cerem prea mult sa puna sau sa schimbe etichetele cand ei nu sunt in stare nici sa foloseasca hartia higienica.

 3. Monica says:

  Buna Dorian.
  Ma bucur ca acest aticol va ajunge sa fie citit de toata echipa mea.Incepusem sa cred ca nu mai am resurse sa schimb mentalitatea unui colectiv.Insa ai venit tu cu acest articol, pentru care iti multumesc.
  Mult succes

Leave a Reply