Urma scapa turma

Cei care v-ati jucat de-ascunselea trebuie ca stiti cum sta treaba asta. Celor care nu stiti, cititi mai jos si o sa va dumiriti.

Evolutia vietii sociale si politice din ultima vreme, cumulata cu schimbarile legislative, cu “trendul” aparut ca prin minune pentru unii si firesc pentru altii, au creat noi modele in abordarea campaniilor politice. Uite ca nu mai sunt atatea fonduri la discretie si chiar daca le ai, nici nu le mai poti cheltui oricum. Paradoxal pentru unii, incepem sa respectam niste legi. Altii inca merg pe muchia acestora dar cu certitudine exista si categoria de sacrificiu, carora nu le pasa de ele. Din varii motive. Fie sunt bine recompensati, fie sunt rebeli innascuti, fie sunt doar retarzi. Pana la urma, legile sunt create de oameni si schimbate tot de ei. Ei bine, mare parte a mass-mediei┬ási creierele tip copy-paste au concluzionat ca Johannis a ajuns presedintele Romaniei datorita retelelor de socializare si “revolutiei” de pe net. Asa ca actioneaza in consecinta. Este un spectacol plin de culoare sa vezi cum au aparut paginile de facebook ale politicienilor. Cu luari de pozitie, fotografii, comentarii, chiar si “strategii” bine gandite. Ca deh, daca Presedintele a reusit asa?… Postari sponsorizate, persoane angajate care sa raspunda sau sa cenzureze comentarii, likeuri platite si cate si mai cate. Ba mai mult, chiar multi candidati in persoana isi petrec timp pretios raspunzand la comentarii, luand pozitie fata de diverse subiecte de interes care circula pe net si sharuiesc tot felul de minunatii. Se fac mobilizari de prieteni si de grupuri, se incearca crearea de trenduri si cam atat ca am obosit sa le insir. Spiritul de turma lucreaza bine si organizat. Dar…

Deschideti bine pleoapele. O sa vedeti ca Johannis a “iesit” presedinte din cu totul alte motive. Facebook a fost doar unul dintre acele canale de comunicare care a transmis o realitate din viata reala, nu din cea virtuala. Asa cum a fost ea: creata sau spontana. Comunicarea a fost foarte bine organizata, targetata si segmentata. Nu s-a facut dupa ureche si nici dupa ce discutam de dimineata la cafea. A avut resurse, a avut piata si a avut raspandire. Si cel mai important o sa repet: s-a bazat pe fapte, pe societate si pe emotii, foarte bine sustinute de o intreaga masinarie media si nu numai… Cei care au descoperit acum retelele de socializare si le folosesc urmand modelul copy-paste sau sfaturile unor consultanti media aparuti peste noapte si zi, s-ar putea sa aiba mici sau mari dezamagiri. Spre exemplu, daca creezi eveniment la liber pe Facebook, ca faci party acasa la vila ta cu piscina, s-ar putea sa ai probleme cu ISU, pentru ca sigur o sa treci de 200 de “invitati”. Daca peste o saptamana o sa mai dai anunt sa iti chemi “prietenii” de dimineata, sa planteze un copac sau/si sa mergeti la vot, este foarte probabil sa incapeti cu totii intr-un microbuz de 7 locuri. Mai mult, retelele de socializare pot crea ceva puncte de notorietate dar la fel de bine vor taxa lipsa de coerenta si fenomenul politic ca si postare sponsorizata.

Voi ce sunteti in cautare de voturi: Facebookul va poate ajuta daca ganditi si daca actionati, nu daca copiati. Iesiti din casa si strangeti sincer mainile oamenilor, aceia care vor sa vi le mai intinda. Traiti si faceti ca lucrurile sa se intample. Apoi puteti sa scrieti despre ele si pe retele daca credeti ca va ajuta cu ceva. Lasati manipularile ieftine cu poze si luari de pozitie fortate. Gasca de pe net nu este aceeasi ca aia careia le puteti promite de 3 ori acelasi lucru si cu acelasi rezultat. Voturile “durabile” se castiga in strada. Cel putin la locale. Nu aveti voi, nici puterea si nici stiinta de a le castiga altfel. Si nici nu ar fi corect. Pentru ca daca nu pui osu’ la treaba si capul la contributie, o comunitate, cu cat este mai mica, cu atat te va judeca mai repede si mai profund. Veti vedea ca oameni cercetati penal vor castiga la pas alegeri in intreaga tara, fara nici o retea de socializare, spre uimirea si revolta unora sau satisfactia altora. Asa cum oameni onesti si curati vor reusi sa se ridice mult mai repede decat o puteau face cu ani in urma. Veti vedea ca in plan local, nu reteaua creeaza politicianul, situatia este tocmai inversa. Lasati ideile virtuale de manipulare si treceti la cele reale din teritoriul pe care vreti sa il “cuceriti”. Imbatati-va cu apa rece daca credeti ca 1000 de likeuri inseamna 500 de voturi. O sa obtineti foarte probabil vreo 10. Asa cum 1000 de oameni reali carora le-ati zambit si le-ati ascultat macar problemele, s-ar putea sa faca 500 de voturi.

Acum ca am descris cum cred eu ca este cu turma, o sa va spun si ce cred ca este cu urma. Ei bine, urma este acea persoana care poate salva turma, daca reuseste sa faca il faca piu-piu pe al de mijeste. Bine, acum o sa va intrebati cine e ala de mijeste. Da, in intrebarea aceasta s-ar putea sa gasiti mult mai multe raspunsuri decat in intregul Facebook…

Leave a Reply