Oltenii si sauna

Auzeam cum isi taraie slapii si vorbesc zgomotos. Hmmm, s-a dus cu zen-ul meu… gandeam eu, privind apatic la siroaiele de apa care se prelingeau de pe mine. Eram de vreo 10 minute in sauna unui hotel din Baile Felix. Gasisem o “fereastra” de 2 ore intre activitatile cotidiene si ii declarasem razboi final racelii care nu dorea sa ma paraseasca in mod bilateral.

Cand au intrat in sauna s-a facut frig. Erau 3 persoane, un domn pe la 50 si ceva de ani, inalt si cu nasul mare, usor costeliv si cu o figura joviala. Doamnele erau destul de plinute. Si ca fizic si ca podoabe aurifere atarnate pe la gat, maini si urechi. Au deschis usa si stateau si priveau in interior. “Ma da ce cald mai este…” zise el. “Pai da, ca ne-a spus Sebi sa nu venim ca e cald tare…” replica una dintre doamne. Intr-un final au intrat si s-au asezat usor si timid pe bancutele din lemn. “Aolio tu Marie, da ce intrasi cu lipaitorii si cu prosopul, nu vazusi ca ie cuier la intrare?” incepu el. “Femeia se ridica turuind in barba, ceva de genul  ca “ce are daca intra cu slapii si si prosopul, ca doar nu o intra dezbracata”, dar se conforma si isi lasa slapii si prosopul afara, lasand un nou val de frig sa patrunda in sauna.

“Ma frate da cald mai ie” zise una dintre doamne. “Ei si tu, ce cald, e ca in Grecia, acolo era tot asa de cald, ia uite, eu nici nu transpir” raspunse barbatul lovindu-se cu palmele peste piept si stomac. “Da oare cate grade or fi?” intreba cealalta doamna. “Iti spun eu, e la fel ca in Grecia, nu e mai cald ca acolo, doar ca acolo venea vantul de pe mare si ne racorea” replica masculul. “Ia mai taci tu, ca prea iti merge gura aia degeaba”, se ratoi una din femei, (cea care ii era si sotie din deductiile mele). “Da sa stii ca bine zici, o sa inchid gura ca imi intra caldura prin ea”, chicoti omul.

“Ia uite ceasul, intoarce-l ca asa a zis Sebi, sa intoarcem ceasul cand intram, ca sa stim cat stam aici”, spuse doamna, aratand spre ansamblul format din termometru si hygrometru. Barbatul se ridica sprinten si dupa ce se uita putin la aparat, incerca sa il suceasca. Cum acesta nu se misca, incepu sa devina mai inventiv si trase putin de el, pana cand acesta parasi locasul in care era agatat, iar omul ramase cu el in mana. “Si acum ce fac, il pun invers? Cum arata el timpul aici ca vad ca nu misca nimic?” Intelegand ca aparatul nu se poate pune decat intr-o singura pozitie, mesteri putin si il aseza la loc, dupa care se apropie mai mult de el si spuse: “uite ca asta e cu temperatura, sunt 92 de grade aici, asa indica asta, spuse el uitandu-se la indicatorul de umiditate. Nu credeam ca este mai cald decat in Grecia. Acolo parca nu erau atatea.” Deja amuzat de situatie, priveam cum omul se uita si la celalalt “ceas”, incercand sa descifreze ce scrie pe el. Revenind la pozitia initial,a dadu cu ochii de clepsidra cu nisip; “uite, asta ce-o mai fi?”. “Ce sa fie, nu vezi ca e o clepsidra din aia de curge nisipul si iti spune cat sa stai?” spuse sotia pe un ton superior. “pai si de unde stie ea cat sa stau, de unde stii cat curge nisipul ala…?” “Aoleo maica, da aici sus e mai cald decat cand statusi pe banca, zise el si se aseza repede la loc. “90 de grade…da ce cald e aici, mai tare ca in Grecia, uite ca am inceput sa transpir deja. Da nu stiu cine focu ma pune pe mine sa stau aici la caldura asta, ca eu nici nu sunt gras, eu nu vreau sa slabesc. Gata, io ies afara zise el grabit si se ridica. “Voi ce faceti, mai stati”, intreba el femeile. “Haide Marie sa iesim si noi, stricam orzu’ pe gaste. Ca asa ma arde aurul asta pe piele, se incinse tare rau. Lasa ca slabim noi altfel, mergem acolo la sala de biciclete, vazusi ca e acolo langa intrare”.

S-au inghesuit toti 3 catre usa, chicotind si  respirand greu. Cand inchideau usa, am apucat sa mai aud “sa stii ca era mai cald ca in Grecia, acolo nu curgea sudoarea asa de pe mine…”

Leave a Reply