DRAURI

Leonardo da Vinci spunea ca “Iubirea şi ura sunt cele mai puternice condiţii emoţionale resimţite de fiinţa omenească… iar ura este mai puternică decât iubirea deoarece ea ruinează şi distruge iubirea.” Am auzit-o de dimineata in masina si m-a surprins putin. Am verificat atat cat imi permite Google si se pare ca asa este, Leonardo, cel care afirma ca “viata fara dragoste nu este viata deloc”, a dat-o si pe asta cu ura ca fiind cea mai puternica. Privind drept pe centru pot crede ca Leonardo era indragostit cand a emis al doilea citat si proaspat despartit cand l-a spus pe primul. Sau ca era labil emotional. Sau ca pur si simplu avea gastrita. Sau ca era un geniu. Ma rog, mare diferenta intre variantele astea, nu prea este.

Pana am ajuns la destinatie, am avut suficient timp ca sa ma gandesc de ce nu sunt in asentimentul lui Leonardo. Si nu mi-a fost greu sa gasesc raspunsul.

Mi-am imaginat Dragostea imbracata in nuante diafane de alb si verde crud, cu putin rosu, undeva intr-o umbra putin vazuta. Are privirea pierduta si pielea alba. Este frageda la suprafata insa sub aceasta masca perfect estetica se ascunde un sange rosu si fierbinte, un temperament care are nevoie de un singur semnal pentru a erupe in adevarata sa splendoare. In coltul opus sta Ura. E cenusie si are gura mare si neagra, fara dinti. Spumega usor, imbracata in mantia ei lunga si ciopartita de cati s-au agatat de ea sperand sa-si gaseasca echilibrul sau razbunarea. Are o grimasa intiparita pe fata si pare foarte hotarata cu sprancenele alea mari si stufoase. Mormaie a razbunare si scuipa pe unde si cum ii vine.

Si incepe lupta…

Dragostea da cu parfum, Ura raspunde cu laturi. Dragostea se inalta maiestuos si cu gratie, eschivand frumos. Ura cauta sa muste la baza frumoaselor glezne ale Dragostei. Si tot asa, Dragostea delicata si infierbantata pareaza si se fereste imboldita de frumos si de idealuri inaltatoare. Dar Ura nu are somn si odihna. Ea lucreaza zi de zi si minut de minut. Si tot cate putin ea brazdeaza corpul Dragostei cu cate o cicatrice azi, cu alta maine, pana cand nici vesmintele si nici adierea si figura Dragostei nu mai sunt ce au fost. Ura insa este pe zi ce trece mai infloritoare. Ea se hraneste din raul pe care il face si devine tot mai sigura de victoria ei finala.

Eu daca eram Leonardo, asa priveam situatia. Dar nu sunt si nici nu am vreo pretentie cat de marunta ca pot sa gandesc pe aproape de el.

Asa ca sunt Dorian si cred ca in lupta Dragoste si Ura, majoritatea oamenilor fac o marunta eroare. La pun pe imberbele astea 2 sa se lupte. Asa cum am facut-o si eu putin mai inainte. Greseala asta minora da totdeauna nastere la conflicte majore, la probleme si traume, la dezamagiri si rele. Oare daca ai 2 antonime, doua stari opuse sufletesti, de ce trebuie sa le cantaresti puterea punandu-le sa se lupte intre ele? Doar ca sa vezi care este mai puternica in acest razboi? Aveam de-a face cu un meci de box, sunt astea 2 inchise cumva intr-un ring si nu stiu eu? Nu, Dragostea si Ura sunt de jur-imprejur, ele guverneaza si cladesc, dezbina si ruineaza, infrumuseteaza si uratesc. Si tocmai asta este frumusetea lor. Ele sunt nemarginite si incompresibile. Tocmai de aceea nu este bine sa le inregimentezi si sa le pui fata in fata intr-un razboi.

Eu spun asa.

Dragostea sa se duca acolo unde vrea ea. Adica sa zica cercetatorii ca este de fapt o boala, indragostitii ca este Dumnezeu pe Pamant iar copiii sa simta cum cresc in siguranta. Batranii sa-si reverse intelepciunea iar adolescentii sa poarte prezervativ. Dragostea sa faca si sa desfaca ce doreste ea pentru ca asta este rolul ei in natura, sa creeze emotii, siguranta, confort si imbujorati, caldura si putere de a rasturna orice reguli si bariere.

Ura sa se duca acolo unde vrea ea. Sa intre in sufletele in care o merita. Sa produca cenusa, amagiri si false senzatii de placere. Sa aduca remuscari si dorinta de razbunare. Sa se creada victorioasa singura in ring, sa faca spume si diaree in dorinta ei oarba de a castiga cu orice pret si in orice moment. Sa se hraneasca din energia malefica a raului si sa izbandeasca acolo unde ii este dat sa izbandeasca.

Si dupa ce Dragostea si Ura se vor fi dus fiecare unde vor ele si vor fi facut ce au facut, atunci sa vina in fata mea si sa tragem linie. Sa inventam o unitate de masura a activitatilor pe care le face Dragostea si sa le punem cu +, iar pe cele ale Urii sa le punem cu -. DRAUR sa se numeasca aceasta unitate. Si acum, cati Drauri face Ura (cu -) si cati Drauri face Dragostea (cu +)…

Ei bine, asta este razboiul adevarat. Dragostea si Ura par indispensabile, insa la omul inteligent, ele nu se vor intalni niciodata fata in fata. Ele sunt facute pentru razboiul pe care il au de dus cu tot ce le inconjoara, dar mai putin una impotriva celeilalte.

Azi este 29 septembrie 2014 si sunt pe +. Drauri.

Leave a Reply