Alearga, prinde, scapa.

Am devenit atat de inteligenti incat tratam fericirea ca o componenta integranta a personalitatii noastre.

Cum vine asta?

Pai daca ne-am cumparat masina, ne-am maritat, ne-am distrat, ne-am indragostit sau alte “ne-amuri” similare, o sa vedeti ca ne consideram fericiti. Unii cred ca fericirea se datoreaza (si) lui Dumnezeu, altii cred ca este mana hazardului si mai sunt si unii care muncesc sau fura pentru fericire. Oricum ar fi si pe oricine ati intreba, un rol important in fericirea personala il are propria persoana. Dibacia cu care se descurca, inteligenta nativa, cunostintele acumulate, toate acestea contribuie decisiv la fericirea de moment. Cand se intampla sa iti rupi un picior, sa iti avariezi masina, sa te desparti de iubit(a) sau similitudini de acest caz, devii brusc nefericit(a). Dar atentie, lucrurile astea se intampla. Asadar, fericirea vine de la Dumnezeu sau ti-o produci tu, nefericirea se intampla. Sau evident, vine tot de la Dumnezeu…

Ma intorc la prima propozitie si imi propun; denumeste cele mai fericite 10 momente din viata. Aaaaaaaa, pai stai sa vezi, ca nu este asa de usor. Haide totusi, incearca. Bineee, si mintea lucreza incercand sa extraga din sertarele ei jerpelite, acele imagini care au adus fericirometrul la cotele cele mai inalte. Si cum la majoritatea oamenilor, fericirea = emotie pozitiva puternica, incepe insiruirea: casatoria, cumpararea casei, nasterea primului copil, cumpararea masinii, divortul (daca este cazul) sexul in grup (tot daca este cazul), angajarea la un salariu mai bun si uite asa mai departe.

Fals.

Fericirea nu presupune emotii pozitive puternice. Fericirea este ca un ciclu de respiratie. Inspiri si te incarci de bine si de aerul datator de oxigen pentru fiecare celula. Si expiri apoi, pentru a te elibera de aerul devenit toxic. Fericirea este un fenomen de du-te vino, de am vazut cum este rau si stiu cum este bine. Fericirea se masoara in clipe si in imagini, nu in evenimente si in extrase de cont sau carti funciare. Si nu este deloc o abordare romantica, fatalista sau frunstrata din stiu eu ce motiv. Fericirea tine de fiecare personalitate in parte, ea nu vine si nu pleaca. Fericirea este tot timpul acolo. Si poate fi aici. Noi suntem insa prea inteligenti, si de aceea am proptit-o pe un piedestal mobil, ceva mai la deal de noi.

Ca sa avem dupa ce alerga, prinde si scapa.

Leave a Reply