Generatii

Cred ca unul din primele lucruri pe care le-am observat in perindarile mele, a fost diferenta de atitudine a oamenilor provenind din culturi si popoare diferite. Cei care au trait in comunism o perioada suficienta pentru a realiza cum functioneaza acest sistem, stiu la ce ma refer. Pentru ceilalti, o sa explic pe scurt.

Datorita sistemului si locului in care traim oamenii sunt “modelati”. Bine, puteti sa spuneti ca si viceversa este la fel de adevarata, dupa proverbul ca omul sfinteste locul. Partial adevarat in opinia mea. Sa vedem; daca esti crescut sa lupti pentru mancare, sa stai la “cozi”, sa ai curent cu portia si paine cu ratia, sa fii limitat la a calatori si a te informa, sa nu iti poti exprima liber ideile, iar idealul tau in viata sa fie cum sa asiguri ziua de maine a familiei tale? Crezi ca poti sa creezi, sa te simti implinit si liber, sa ai priviri de perspectiva si sa dezvolti atitudini sociale si personale pozitive? Ieri discutam cu un profesor universitar care imi spunea cat de reduse si limitate sunt preocuparile mediului universitar romanesc fata de cel din UK spre exemplu. Am facut o paralela si am extins-o in multe medii si domenii. Situatii similare se gasesc in majoritatea lucrurilor cu care ne confruntam zi de zi. Faptul ca ne laudam cu cateva exceptii de nisa este foarte adevarat insa total insuficient.

Se invoca diverse probleme cum ar fi lipsa banilor, coruptia politica, asezarea geografica si asa mai departe. Revin la generatii si la enuntarea primei idei din acest post. Consider ca generatiile sunt “de vina”. De mic am auzit ca generatia parintilor mei a fost una de sacrificiu. Bunicii spuneau acelasi lucru despre generatia lor iar astazi ne este atarnata de gat si noua aceeasi placa. Ori ne place sa ne victimizam, ori poporul nostru este prin definitie unul de sacrificu. Evident ca ne sacrificam pentru generatia care o sa vina, pentru copii si nepoti, stranepoti si altii care la randul lor vor mai bifa o generatie de sacrificiu.

Ieri am trecut pe langa un cuplu de varsta medie si am observat ca ambii mi-au zambit. Politicos si detasat, erau doi turisti care se plimbau in oras. Exista oameni care au inceput sa zambeasca de cateva generatii incoace. Pentru ca au de unde. Priviti spre Viena sau Roma, Munchen sau Praga. Sunt orase peste care au trecut 9 sau 10 generatii. Veniti in Bucuresti, un oras de 3 generatii si ceva. Cand unii mancau cu furculita altii incercau sa gaseasca rolul apei si al sapunului. Este esential sa nu privim toate acestea ca fiind un handicap al romanilor. Sa nu ne fie rusine sau sa ne complexam pe oricare din aceste teme. Trebuie sa fim insa constienti ca avem de “recuperat” o diferenta de cateva generatii de civilizatie. Daca vom continua sa alergam incercand sa prindem pe cineva din urma, vom sfarsi cu limba de-un cot privind cum cei din fata se indeparteaza in mod constant. Pentru ca asa este in firea naturii, pentru ca banul la ban trage, pentru ca ne plac invingatorii, pentru ca nu ne place saracia.

Solutia nu este sa “recuperam” generatiile, pentru ca nu avem cum. Nici sa le sacrificam pe cele care vin. Si nici sa plecam sa ne contopim cu alte popoare cu mai multe generatii la activ. Cum nu este acceptabil nici sa stam sa suferim si sa ne resemnam in propriul teritoriu. Trebuie sa tinem cont ca natura prezinta cicluri de viata si ca fractalii sunt parte componenta indistructibila a ei. Solutia este sa ne exploatam la maxim avantajele de care dispunem, sa ne canalizam energia in directii productive si mai ales sa avem o cu totul alta atitudine. Una prin care sa nu bagam sub pres ce nu ne convine insa nici sa nu ne facem poster si sa ne mandrim amar cu problemele si defectele noastre. Avem nevoie de lideri. Tocmai de aceea, nivelul cu care incepem trebuie sa fie cel personal.

Este interzis sa lasam sa mai treaca inca 5 generatii ca sa capatam detasarea de a zambi unul altuia.

One Response to “Generatii”

  1. Alina says:

    Dau eu startul 😀 😀 😀 😀

Leave a Reply