Motivatia

Nu am cautat niciodata definitia motivatiei. Am descoperit-o si constientizat-o pe la vreo 12 ani si ceva. Jucam fotbal la o echipa mediocra de juniori. Una de sub jumatatea clasamentului, insa avea avantajul ca avea terenul de antrenament relativ aproape de casa. Iar mie imi placea fotbalul si nu neaparat o anume echipa. Imi aduc aminte ca era o zi ploioasa de septembrie si ca jucam cu prima clasata. La pauza era 1-0 pentru ei, iar noi faceam fata cu greu asaltului unei echipe evident mai bune si mai bine pregatite. La pauza insa, antrenorul ne-a aratat cateva sute de lei, pe care a spus ca ni le va imparti daca castigam meciul. Banii, ce pareau multi pentru noi la acea vreme, fusesera adusi de catre antrenorul echipei de pe locul secund, care in cazul unei victorii cumulate cu infrangerea echipei de pe primul loc, urma sa mearga la turneul final pe tara. Tin minte perfect ca pentru mine acei bani au fost o motivatie foarte fragila. Eu nu fusesem invatat cu asemenea motivatii. Parintii nu mi-au insuflat niciodata asa ceva si cu atat mai putin m-au capacitat in acest mod. Majoritatea colegilor de echipa se pare ca stiau si functionau la asemenea motivatii. Pe mine m-a motivat de fapt atitudinea lor, faptul ca i-am vazut determinati, ca se incurajau si ca puneau suflet in ce faceau. Faptul ca o faceau pentru bani era mult prea putin important in acel moment. Stiu ca am castigat meciul cu 5-1, desi pe la mijlocul reprizei a 2-a ne-a fost eliminat si portarul. Zambesc amintindu-mi cum echipa de pe primul loc nu mai apuca sa treaca de mijlocul terenului. Nu pricepeau ce se intampla, nu mai apucau sa puna primii piciorul pe minge, parca aveau plumb in picioare. Pe o ploaie marunta le-am turnat gol dupa gol, gasca de fotbalisti devenise o echipa, isi “suiau pe garduri” adversarii, se incurajau si jucau cum nu o mai facusera niciodata. Si nici ulterior:)

Asta a fost un simplu meci cu un simplu deznodamant. Nu mai stiu nici cati bani am primit si nici ce am facut cu ei. Tin minte insa sentimentele traite atunci. Am invatat ca desi motivatia poate sa fie diferita, scopul poate fi acelasi. Am invatat ca ce ma motiveaza pe mine nu este neaparat necesar sa il motiveze pe colegul meu. Acum totul poate parea pueril. Atunci era altfel. Cu trecerea timpului am dezvoltat conceptul motivational destul de mult. Pentru mine in mod special. Oare de ce copii de bani gata o iau deseori pe cai gresite? De ce sfarsesc drogandu-se constant si imbibandu-se de alcool? De ce multe staruri de muzica sau din alte domenii de showbiz au parte de finaluri nefericite? De ce unii copii sarmani din cartiere in care nu au ce manca ajung staruri? De ce trebuie sa ajuti de 20 de ori mai mult o persoana invatata cu confortul pentru a obtine acelasi rezultat cu cineva obisnuit cu conditiile grele de viata, pe care nu il ajuti aproape deloc? De ce cainii maidanezi apreciaza fiecare bucata de paine intinsa de un necunoscut? De ce stiu ei sa traverseze pe la trecerea de pietoni? Si mai am multe… Motivatia este ceea ce ne carmuieste viata. Daca talentul sau situatia initiala poate fi scanteia, motivatia este combustibilul. De “un foc” mai faci rost si gratis, de combustibil nu prea. Scanteia iti trebuie numai la inceput, combustibilul pe tot parcursul drumului.

Deseori motivatia te duce catre succes. Dar daca nu stii sa alimentezi cu combustibil tot timpul, chiar si in plina glorie poti sa sfarsesti tragic. Astfel imi explic eu finalurile nefericite ale multor “vedete”. Succesul trebuie sa te motiveze permanent. Insuccesul cu atat mai mult. Lipsa motivatiei in orice persoana atrage dupa sine o viata nefericita. Lasa in urma numai bule de aer, frustrari si lucruri facute de mantuiala. Nu ca nu am avea nevoie si de asa ceva, pana la urma trebuie sa existe un echilibru in natura.

Motivatiile nu pot fi “mici” sau “mari”. Pot fi mai importante pentru unii sau altii, pentru societate, pentru prezent sau viitor. Esentiala este doar intensitatea motivatiei. Asta este tot ce conteaza. Atunci cand multi renunta, conteaza doar cei in care mai exista motivatie. Motivatia te face sa pui in practica ceea ce visezi noaptea. Motivatia este cea care sparge bariere si distruge mituri. Fara motivatie nu ar exista definitia de bine sau rau.

Fara motivatie totul este degeaba.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KUjP18WQXnY[/youtube]

Leave a Reply