Cea mai lunga toamna

Nu imi aduc aminte ca in Brasov sa fi fost o toamna asa de frumoasa. Cel putin de cand am inceput eu sa vad toamna. Legea compensatiei universale imi spune ca trebuie sa fie ceva care sa compenseze atata frumos. Si atunci, omul face ce trebuie. Adica inventeaza Black Friday. Murdareste orasul cu chipuri zambitoare la suprafata si avide de putere in background. Asta se numeste campanie electorala. Monteaza brazi si luminite inainte de Decembrie. Promovare agresiva, presiune pe targetele de vanzari. Stiri idioate si negative in mai toata presa locala. Iata diferenta intre natura si om. De parca nu ar face parte amandoi din acelasi film.

Faceam un review la modurile in care se crede ca functioneaza creierul. Nu prea stim noi exact cum, cert este ca Freud facea analogie cu sisteme hidraulice si electromagnetice. Grecii antici credeau ca este asemenea unei catapulte iar un cercetator in domeniu il asemuia cu un telegraf. Leibniz il compara cu o fabrica. Astazi se pare ca creierul este asemuit cu un computer digital. Facand o paralela, am observat ca tentatia este de a compara creierul cu ceva cunoscut de noi, ceva din momentul in care traim.

Ce legatura are modul de functionare al creierului cu toamna cea mai lunga?

Conexiunea se numeste “Craciun”. Este ceea ce asteapta creierul sub orice forma ar functiona el. Este ceea ce urmeaza natural dupa o toamna lunga. Si aici insa, diferenta este majora intre oameni si natura. Natura este implacabila. Timpul se deruleaza iar sarbatorile de iarna vin cu precizie si implacabilitate. Unii oameni privesc cu teama aceasta perioada a anului. Altii o asteapta cu bucurie iar celor mai putini le este indiferenta. Evident, creierul are rolul hotarator.

Nu ar fi important sa stim cum ne functioneaza creierul? Nu de alta, dar am observat ca pe masura ce aflam din ce in ce mai multe in acest domeniu, majoritatea lumii devine tot mai idioata.

Leave a Reply