Din greseli

Uneori cand gresesti in viata, se intampla sa ai parte de cea mai mare realizare a vietii de pana atunci. Eu cred ca din greseli in primul rand trebuie sa realizezi, apoi sa inveti. Greseala nu este altceva decat o decizie putin inspirata luata intr-un anume moment. Greselile aduc cu sine ceva ce nu va aduce niciodata succesul. Greselile aduc judecata si in timpul si dupa consumarea greselilor. Cum ar fi sa te gandesti, fericit fiind: “cat de minunata este fericirea asta. Oare ce ma face atat de fericit, oare ce m-a adus aici, oare cum o sa fie sa fiu atat de fericit in continuare?” Desigur ca fericirea se traieste, se simte si se judeca foarte putin. De aceea nici nu se “intretine” atat de usor, de aceea se pierde sau se estompeaza deseori fara sa iti dai seama. Fiind pe culme, nu esti tot timpul preocupat sa ramai acolo. Esti prea ocupat sa savurezi peisajul. Atunci cand esti in vale, preocuparea constanta este sa ajungi pe culme, sau cel putin sa urci catre ea.

Am cunoscut oameni care si-au cautat cu asiduitate locul in viata. Problema a fost ca atunci cand l-au gasit, au continuat sa alerge in virtutea inertiei si a modului cum se obisnuisera pana atunci. Uneori nu este usor sa recunosti fericirea. Cand esti intr-o permanenta cautare, ajungi sa te obisnuiesti cu ideea, iar aceasta devine o stare de fapt. Asa ca poti ajunge sa iti lipseasca chiar nelinistea.

Einstein spunea ca atunci cand ajungi la capatul a ceea ce ar trebui sa stii esti la inceputul a ceea ce ar trebui sa simti. Oare cati oameni ajung la capatul a ceea ce ar trebui sa stie? Sau cati isi doresc macar acest lucru? Cred ca unul din cele mai valoroase lucruri ale fiintei umane este sa simta ceea ce trebuie sa faca, inainte sa faca ceea ce stie.

One Response to “Din greseli”

  1. adi shone says:

    Cunosc oameni care fug de fericire sau o refuza, de teama sa nu sufere atunci cand fericirea dispare.

Leave a Reply