Regula stergatoarelor

Cred ca Al’ de sus a uitat sa inchida robinetul la dus. Ca ploua de mai bine de o saptamana aproape neintrerupt. Sunt si parti bune, ca in orice dus prelungit. Acum 2 zile incercam sa vad prin parbriz, prin apa de pe el si printre stergatoarele care imi tot treceau prin fata ochilor. Si uite asa, rotind la maneta care comanda ritmicitatea stergatoarelor, mi s-a nzarit o perspectiva paralela.

Masina este desteapta si are un temporizator, care este comandat de niste senzori. Se presupune ca senzorii si stergatoarele sunt astfel reglate incat sa indeparteze apa in mod optim, asa incat sa poti vedea in conditii bune. Lasand maneta de la stergatoare  in prima treapta am fost multumit de modul cum era sters parbrizul, insa numai pentru cateva secunde. Ma asteptam sa stearga atunci cand doream eu, lucru care evident nu se intampla. Stergea fie prea repede, fie prea tarziu. Eh, lasa ca mai are o treapta, poate asta se potriveste mai bine cu dorintele mele. Comut in treapta a 2-a, rezultatul este si mai trist. Ma enerveaza, tot nu sterge atunci cand vreau eu. Asa ca resemnat, renunt la partea cu senzorii si pun maneta in pozitia in care stergatoarele se misca ritmic, mecanic, monoton, fara ca senzorii sa mai aiba vreo interferenta in procesul de stergere al parbrizului. Si uite asa se instaureaza linistea. Eu nu ma mai intreb cand oare or sa stearga, nu ma mai astept ca ele sa stearga exact atunci cand imi doresc eu. Stergatoarele se misca ritmic, la intervale de timp bine delimitate. Nu sunt cel mai multumit pentru ca nu este asa cum imi doream, dar sunt linistit pentru ca nu mai am asteptari.

Dezamagirile apar pentru ca avem asteptari care nu se indeplinesc. Bucuriile vin pentru ca avem asteptari care se indeplinesc. Idealul ar fi ca sa existe o simbioza intre gandurile noastre si stergatoare. Sa porneasca atunci cand vrem si sa se opreasca in acelasi mod. Dar cum idealul nu exista (deocamdata), multumirea este adusa de ritmicitate si de obisnuinta. De simplul fapt ca stergatoarele exista si ca sterg la intervale regulate. Noi nu facem exceptie de la regula stergatoarelor. Ne zbatem o perioada sa ne acordam, sa fim simbiotici. Uneori reusim, alteori nu. Cert este ca dupa ce rabdarea, interesul, dragostea, dorinta de nou, incep sa se estompeze, comutam pe pozitia cu care suntem cel mai comfortabili. Unora le convine, altora nu.

Esentialul este ca stergatoarele sa functioneze. Este prima regula pentru a putea sa vezi pe timp de ploaie…

Leave a Reply