Formator

Am deja cativa ani de zile de cand m-am “incununat” cu pasiunea asta. Am intalnit destui oameni care practica meseria de formator. Pentru ca este fara indoiala o meserie. O meserie care pare usoara. Pare si atat. Pentru mine este si probabil ca va ramane o pasiune si nu o meserie in adevaratul sens al cuvantului. Feedbackul unor participanti mi-a intarit convingerea ca este asa. Ei mi-au spus ca desi pe acelasi subiect, eu nu reusesc sa fac doua formari “aproape identice”. Ca in permanenta vin cu ceva ce nu s-a facut la formarea anterioara, ca apar lucruri noi si ca desi scopul final este atins, drumul pana acolo este tot timpul altul.

Gata, acum ca am stabilit eu ca sunt cel mai bun formator pasionat:D, o sa spun ca tocmai am emis un pleonasm. Un formator nu are cum sa fie altfel decat pasionat de ceea ce face. La orice curs de formare vei participa, vei vedea imediat diferenta intre un formator pasionat si unul care doar isi face “doar” meseria. Frumusetea formarii consta in faptul ca nu vei impune nimic. Consta in faptul ca fiecare persoana cat si grupul isi vor regla singuri conturile. Atat individual cat si multiplu. Consta in bogatia individuala a fiecarui cursant care este in fapt coleg cu tine. Un curs de formare este locul unde democratia isi aseaza cel mai bine fundul pe scaun dar stie sa dea din coate cand este necesar. Formatorul trebuie doar ca creeze un loc confortabil si propice, o atmosfera in consecinta, sa aiba abilitatea de a conduce firul logic. Restul il faci tu, cel care participi. Iar la final trebuie sa iti dai seama ca esti mai destept, mai motivat, mai implinit, mai dornic de dat din coate si mai ingaduitor, mai sigur de sine si poate cel mai important, ca nu ti-ai pierdut timpul si eventual banii.

O formare de calitate poate sa iti schimbe cursul vietii intr-un mod important. Si nu spun deloc lucruri marete. Poate scoate la iveala resurse personale pe care nu le constientizezi sau de care nu te crezi capabil ca le-ai putea pune in practica. Un formator trebuie sa fie cineva care sa te inspire. Care sa te faca pe tine sa iti gasesti solutii la propriile probleme, si de ce nu, chiar ale colegilor tai. Care sa te faca sa progresezi in aspecte in care el nu pricepe o iota. Este o pasiune complexa pana la epuizare, pentru ca trebuie sa fii in permanenta atent la nou si permisiv la vechi. Pentru ca nu ai voie sa ai timpi morti si pentru ca nu ai voie sa gresesti decat atunci cand vrei tu.

Nu o sa inteleg niciodata pe cineva care considera ca a invatat un anume numar de ani si ca ii ajunge. Din momentul acela incepe practic decaderea lui ca persoana. Daca nu ai dorinta de a afla, de nou si de comparatie, de progres prin propriile forte si de stimulare a capacitatilor tale, de cautare a limitelor, devii instant un stalp de baza al societatii moderne. Un purtator de card de credit si probabil un consumator fidel a ceea ce iti livreaza societatea de consum.

A, ma intrebam daca poti sa fii propriul tau formator; cred ca totii o facem in mod constant zilnic. Suntem insa limitati de propria persoana, de propria gandire, de propriul ego. Asa ca nu, nu poti sa fii un formator complex al propriei persoane. Poti sa fii cel mult acela pe care il vezi in oglinda.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=x11NA63gLDM&feature=related[/youtube]

Leave a Reply