2012 in time

Sunt destul de selectiv atunci cand ma uit la un film. Sau la TV, mai ales cand acesta functioneaza… La sfarsitul lui 2011, obosit si cu nivelul de energie destul de scazut, mi-am deschis ochii catre un film care m-a facut sa ma trezesc si sa il urmaresc pana la capat, fara sa mai am vreo tentativa de somn. Filmul in sine nu este unul senzational. Ideea lui insa merita toata atentia, cel putin a mea. Poate pentru ca o parte consistenta a ideilor mele s-au regasit si in abordarea din aceasta pelicula. Evident ca nu o sa ma apuc sa fac recenzii sau povestiri cu privire la film. Cine este interesat isi va face timp sa priveasca si sa traga propriile concluzii.

Privind imprejur vezi oameni care spun ca nu au timp. Altii spun ca timpul trece foarte greu. Pe unii nu ii intereseaza timpul, ei au un program bine stabilit si timpul trece aproape la fel de fiecare data. Evident ca fiecare traieste o senzatie, aceea a trecerii unui parametru care deocamdata nu poate fi controlat de catre noi. Sau asta este ceea ce stiu eu in momentul de fata. Oare este posibil sa platim cu timp? In sensul in care moneda noastra de schimb pentru tot ceea ce dorim sa fie de fapt un parametru incontrolabil? Cu banii este usor, mai pornim tiparnita si gata, dorintele noastra se implinesc. Filmul ne arata ca asa ceva ar fi posibil si cu timpul. Cum ar fi sa exista o banca de timp? Cu dobanzi, penalitati si credite? Oare s-ar mai da “fonduri nerambursabile”? In film se poate.

Eu cred ca de fapt, nu este nimic ireal. Noi platim cu timp cam totul. Faptul ca ne folosim timpul ca sa castigam niste bani este numai un proces intermediar lipsit de insemnatate. Ne transformam consumarea timpului in bancnote plasticate si pitule metalice. Practic, cam asta valoreaza timpul nostru. Nu, haide sa nu fim atat de sarcastici. Nu pentru toata lumea este asa. Timpul poate fi cheltuit in mod relevant pentru tine si pentru cei din jur atunci cand ceea ce faci da un sens vietii. Desigur ca si cel care scanneaza produsele la caseria magazinului,  da un sens vietii tale de consumator. Dar sunt gata sa pun ramasag ca s-ar ridica de pe scaunul ala in urmatoarea secunda daca ar castiga cu 50% mai mult la magazinul de udat flori de vis-a-vis. De fapt, nu pun pentru ca nu ar fi corect. Am intrebat si asa este cum spun, ar pleca instant daca ar avea alta varianta. Ce face atunci diferenta? Daca toti avem aproape cam acelasi timp de cheltuit, inseamna ca unii il cheltuim mai bine si altii mai putin bine? Sau ca unii doar reusesc sa il gestioneze mai eficient, a se citi il schimba pe mai multe plastice si pitule?

A inceput un an care se numeste 2012. Deocamdata nu vad nici o diferenta fata de cel care tocmai s-a incheiat. Si probabil ca o sa vad numai atunci cand ies din rutina. Pentru ca nu ai cum sa vezi in cratita daca nu iti bagi nasul in ea. Nu, cratita nu e transparenta, e din aia veche, emailata, ciobita pe alocuri, iar capacul i s-a pierdut de mult, cam atunci cand aveai 14 ani si ai inceput “sa dai pe afara”.

Unii spun ca este bine sa iti cheltui timpul “in a wise way”. Si eu ma numar printre ei. Pana la un punct…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=fdadZ_KrZVw[/youtube]                                                                        [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=m0eULysHD1E[/youtube]

Leave a Reply