Planta

Am in birou, de vreo 3 ani de zile, o planta. De cand am adus-o, nu i-a mers foarte bine, asta in conditiile in care toate celelalte alaturate ei au prosperat intr-un mod evident. Pe toate a trebuit sa le mut in ghivece mai mari, sa le adaug pamant, sa le gasesc un loc mai mare in care sa se desfasoare. Ei bine, toate cu exceptia acesteia. Am procedat conform instructiunilor de pe net:), am mutat-o, am schimbat ghiveciul, pamantul, adaugat ingrasamant, schimbat locul, la soare, la umbra, intermediar, degeaba. S-a uscat partial, a devenit tot mai fragila si mai mica. Am presupus ca nu ii place cu mine in camera, asa ca am scos-o de aici. Interesant sau poate ca nu, treptat a inceput sa isi revina.

Cred ca in relatiile interumane, intelepciunea se castiga treptat pentru ca un om intelept vede lumea prin ochii celuilalt cu care interactioneaza. Cu siguranta unul dintre cele mai dificile lucruri. Trebuie sa intelegi gandurile, motivatiile sau temerile celuilalt atat de bine, incat sa poti avea o imagine asemanatoare cu cea pe care o are persoana respectiva. Sa presupunem ca ajungi sa faci asa ceva. Iti dai seama ca sunt totusi multe persoane cu care interactionezi, si ca obisnuindu-te sa “devii intelept” o sa procesezi si o sa actionezi in urma unor imagini ale unor oameni pe care ii “intelegi’? Procesul in sine este destul de obositor si necesita foarte multa energie, insa cu siguranta ofera satisfactii fenomenale. Imi aduc aminte ca am scris mai de demult o perspectiva a unui locuitor din Alaska, care a reusit sa “gandeasca asemeni unei saune”. De ce nu ar fi valabil procesul si pentru o planta?

Personal stiu foarte putin despre energie, energii, si tot ce este legat de acestea. Insa cred ca am capacitatea de a observa si probabil si o atentie distributiva corelata destul de bine cu procesarea ulterioara a evenimentelor. Probabil ca plantei nu ii placea cu mine in camera. Viceversa nu este neaparat valabila, pentru ca energia nu este ca si actiunea si reactiunea. O energie mai puternica o poate pune in umbra pe cea mai slaba, fara a fi afectata intr-un mod deranjant. O energie poate sa domine alte zeci de campuri energetice si chiar sa se hraneasca din slabiciunea acestora. Cazul perfect ar fi atunci cand schimbul de energii se face atat de bine incat exista un transfer de energie, si aceasta devine regenerabila. Ca de obicei, exemplele cele mai coerente mi le ofera tot natura. Valurile, aerul, focul, sunt numai cateva din acestea. Mai sunt si alte cazuri derivate tot din natura. Focul se hraneste cu oxigen, arde mai puternic si astfel menirea celor doua elemente este desavarsita. Apa poate sa domoleasca focul, fara insa a-l stinge si atunci cand avem de-a face cu un foc prea puternic si cu o cantitate de apa prea mare, menirea lor se implineste din nou. In aceeasi linie, focul poate incalzi pamantul si sa il ajute sa rodeasca. Mai dificil este ca energia rodului sa mentina focul, insa nu este deloc imposibil. Am pus in balanta numai cateva elemente esentiale ale vietii, cele care produc zilnic energii, si fara de care nu putem sa traim.

Cred ca am fost intelept dand planta afara din birou, cu toate ca imi placea si ca o consideram a mea. Ea a (re)invatat sa respire si sa traiasca iar eu m-am bucurat sa vad ca ii merge bine, chiar daca lucrul acesta nu se petrece sub ochii mei. Energiile naturii nu sunt niciodata egoiste. Si toate au un sens.

Leave a Reply