Contract cu fericirea (partea 1)

Am vazut la Rosia Montana un vechi contract incheiat intre cei ce extrageau aurul si cei ce il prelucrau. O copie mai bine spus. Era scris pe o bucata de piatra cioplita sau pe lut ars. Avea cateva puncte, era scurt si cuprinzator. Si am inteles ca se incalcau foarte rar, indiferent de care parte era vorba. Cine il incalca era stiut foarte repede de intreaga comunitate si cadea in dizgratia tuturor. Vestea se propaga foarte repede si erai un om pierdut daca doreai sa mai lucrezi in domeniul respectiv. Astazi lucrurile stau putin diferit. Suntem mult mai multi pe aceeasi planeta, exista de 100 de ori mai multe puncte intr-un contract si cu toate acestea ele sunt incalcate mult mai des. Contractele vechi ajung sa cantareasca la propriu mai putin decat cele noi, chiar daca unele erau cioplite in piatra iar cele de azi sunt scrise pe foita de hartie. Cei ce le incalca deseori, nu numai ca nu ajung sa cada in dizgratia nimanui, dar ajung sa “progreseze”. Sa devina oameni de succes. Dar nu vreau sa ma plimb pe un teren arat si semanat de multa lume. Vreau ca acesta sa fie punctul de plecare catre altceva. Catre contractul cu fericirea…

Cum ar fi sa ai un contract cu fericirea? Iar ea sa isi tina promisiunile? Ca doar tu nu esti atat de inteligent incat sa il incalci? Sau… :)?

In Mexico City, dupa legalizarea casatoriei de tip gay, forul de decizie al orasului a propus sa reformeze Codul Civil, si sa introduca un contract de casatorie care sa fie valabil pe o perioada de cel putin 2 ani de zile. Zambesti? Ei bine, inseamna ca este posibil ca sa iti surada ideea. Nu am stat foarte mult in Mexico City insa am observat ca societatea este foarte puternic influentata de catre Biserica Catolica, si prin urmare avem de-a face cu o societate conservatoare. Cu toate acestea, mai mult de jumatate din casatoriile “clasice” sfarsesc prin divorturi in primii 2 ani de mariaj. Interesant? Daca ti se pare ca Mexicul ar fi cam departe si ca “aia” sunt unii care mananca porumb modificat genetic, multe sosuri iuti si sunt unii mici si mai colorati care vor toti sa fuga in SUA, atunci ar trebui sa te duci sa vezi ca nu este chiar asa… Si ca sa vin putin mai aproape, dau exemplul Cehiei, tara a carei civilizatie o cunoastem mai bine, parte a unui fost mare imperiu. Ei bine, ei nu cred ca au legalizat (inca) casatoriile de tip gay, insa rata divorturilor este chiar putin mai mare decat cea din Mexico City. Deja treaba devine mai interesanta?

Si eu am zambit la propunerea celor din Mexico City. Si m-am intrebat ca de obicei atunci cand zambesc:)… De ce?

Oare nu este trist sa faci contract pe 2 ani cu fericirea? Oare poti sa “contractezi”:) sentimentele? Cum ar suna asta: “…numita Gisella Hunter Adascalitei vrei sa faci contract pe 2 ani de zile cu numitul Gunther Georgio Pasquale?” “…sa il respectati si sa il pretuiti (contractul) in speranta ca moartea nu va va desparti in acesti 2 ani?” “…si doriti sa prelungiti automat contractul cu inca 2 ani de zile daca nici unul nu doreste rezilierea lui” “…si daca totusi una din parti doreste reziliera contractului in conditiile prezentului contract, sa anunte cu 30 de zile lucratoare inainte, sa notifice partea contractuala prin intermediul unei recomandate sau a unui mail cu confirmare de primire?” Oare unde ar mai fi neprevazutul, dragostea, romantismul, spiritul de aventura?

Desigur ca o femeie va considera ca este o idee total nepotrivita sa faci contract pe 2 ani cu un barbat care nu aduce “viata” pe lume in mod direct. Adica ea isi sacrifica sanatatea si corpul, apoi barbatul inceteaza contractul in cautarea alteia mai frumoase si mai inteligente. Desigur ca si un barbat nu va considera ca este potrivit sa faca contract numai pe 2 ani cu o femeie frumoasa si inteligenta. Dar daca aceeasi femeie mai este si bogata? Pai “destept” sa fii sa o “agati” numai cu 2 ani? Am dat numai 2 exemple, printre cele mai utilizate de altfel. Desigur ca sunt multe altele contra ideii de casatorie pentru 2 ani.

Va urma…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3YcNzHOBmk8&feature=related[/youtube]

Leave a Reply