Lumea perfecta

Cred ca una din calitatile cele mai rare pe care le poti intalni la o fiinta umana, este aceea ca atunci cand este ridicata in slavi de cei din jur, in mod constant si un timp indelungat, el (ea) sa ramana cu picioarele pe pamant.

Cu cat trec prin anumite locuri si intalnesc persoane pe care nu le-am mai vazut, imi intaresc convingerea unei imagini. Ma gandesc la un tot unitar, sa zicem o sfera in care erau puse calitati si defecte, bune si rele, plusuri si minusuri, etc. Totul era functional in acea sfera. Era perfect. Un mediu inchis ideal. Sfera a fost descoperita si sparta de catre oamenii primitivi. Tot ce era acolo s-a revarsat si fiecare a apucat ce a putut. Asa cum o ceata de infometati goleste un camion cu alimente, fiecare a pus mana pe ce a putut, fara insa sa stie daca a apucat o calitate sau un defect, un plus sau un minus. Si tot ce au luat le-a intrat in fire, in piele, in suflet si in sange. S-a absorbit in toata fiinta lor. Speriati si neintelegand ce se intampla, oamenii au fugit in padure, in pesteri, pe apa si in munti. Cand s-au linistit, au iesit la lumina din nou si si-au dat seama ca nu patisera nimic foarte rau. Doar ca unii au inceput sa munceasca, altii sa fure, unii sa loveasca, altii sa vindece. Sa judece, sa trandaveasca, sa cante si sa ierte. Si treptat, toate acestea au inceput sa evolueze. Sau sa involueze, depindea de ei, de ce faceau, de ce gandeau, de ce isi propuneau. Au trecut ani, genele s-au incrucisat, oamenii au evoluat. Sau involuat… A depins tot de ei.

Astazi suntem departe de acea perfectiune functionala din cadrul sferei. Este evident ca traim intr-o lume imperfecta. Nu ne intereseaza cum o vedem atunci cand suntem fericiti. Ne aducem aminte de defectele ei atunci cand suntem nefericiti. O consideram dreapta sau nedreapta in functie de momentele pe care le traim.

Eu am invatat ca deseori este bine sa te intorci la radacina ca sa intelegi cum creste ceva. Asa ca revin la sfera. Si la o gramada de oameni primitivi si curiosi, gata sa o sfarme din dorinta…

Care o fi fost dorinta lor?

Leave a Reply