Ma simt norocos

Subiectul este “vechi”, insa paralela pe care o fac eu este de actualitate. Succint, daca ai fost curios sa dai o cautare pe Google si sa apesi acel buton cu “Ma simt norocos”, ai vazut ca Google a gasit doar o singura pagina de internet, cea pe care o considera ca fiind cel mai bun raspuns pentru acea cautare. In traducere libera, “Ma simt norocos” merge direct la tinta. Partea mai interesanta insa, de abia acum urmeaza. Butonului cu pricina i se acorda foarte putina atentie, adica mai putin de 1% din cei ce acceseaza Google au apasat acel buton. Si aici vine intrebarea mea de baza: De ce?

Primul motiv este destul de limpede: nu am incredere ca masinaria (computerul, algoritmul, etc) va intelege exact ce spun eu si va gasi pagina potrivita la absolut toate cautarile. Adica… daca totusi exista o alta pagina care sa fie mai buna decat cea pe care mi-o alege EL. Realitatea este ca noua ne place sa putem alege. Ne place sa rasfoim printre mai multe posibilitati. Cum ar fi aia sa avem de-a face cu o singura alegere, chiar daca este cea potrivita? Daca stiinta materializata intr-un motor de cautare sau o reteta, decizie, verdict, sau orice altceva iti poti inchipui tu, ar avea inteligenta sa ne ofere exact ceea ce cautam, noi nu vom fi linistiti cu adevarat decat dupa ce vom fi vazut si alte posibilitati. Mai mult decat atat, multora dintre noi ne place pana la nemurire sa testam posibilitati la mult timp dupa ce am facut alegerea.

Si atunci, in mod logic, vine alta intrebare: Care este solutia?

Pai… pentru Google probabil ca trebuie sa ne ofere o selectie a celor mai bune alegeri. Dar pentru noi? Aici incepe sa imi placa mie:). Care este cheia succesului nostru intr-o lume din ce in ce mai intesata de retele, si cu toate astea din ce in ce mai solitara? Noi speram sa ne gasim jobul ideal, perechea perfecta, si aici ne utilizam toate abilitatile noastre de a cauta in acest sens. Numai ca…acest lucru este departe de a fi suficient. Pentru aceste lucruri trebuie sa aparem cat mai sus, pe prima pagina a cautarilor, la rezultatele intrebarilor altor persoane. Si uite asa, de-a lungul istoriei ne-am perfectionat in acet domeniu. Ne imbracam intr-un fel, frecventam anumite baruri, cercuri, ne dam cu anume parfumuri, purtam anume haine si bijuterii, tatuaje, si lista este interminabila… In aceeasi ordine de idei, ne scriem CV-uri, spunem bancuri, ne facem si ne modelam anumite fotografii sau ne construim retele sociale mari si complexe. Pe masura ce cautarile internetului vor fi mai rafinate si mai exacte, noi ca persoane vom fi localizati din ce in ce mai putin dupa infatisarea reala sau dupa sunetele pe care le scoatem, dupa energia noastra sau dupa prieteniile pe care le avem. Vom fi prezenti ca oameni, mai mult pe baza programelor matematice si a algoritmilor care ne vor interpreta datele. Adica dupa acele date pe care le dam noi si nu neaparat dupa cele care ne reprezinta:). Ingeniozitatea consta in a ajuta masinariile sa ne gaseasca, si la randul nostru, sa ne ajutam de ele pentru a-i localiza pe ceilalti. Ideea este ca atunci cand vrem sa fim gasiti, fie ca suntem in cautare de bani sau de dragoste, trebuie sa ne facem intelesi de catre masini. Avem nevoie aproape cu disperare de un loc cat mai sus in ierarhia paginii si prin urmare trebuie sa ne potrivim algoritmilor. Nu-i asa ca este amuzant…?

A, si inca ceva…ma poate contrazice oricine cu contraexemple, probabil ca am si eu cateva zeci in minte. Insa pot sa aduc instant cateva mii in sustinerea perspectivei mele de mai sus. Iar asta este numai inceputul…

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HTOgegV4fVo[/youtube]

Leave a Reply