Cacealmaua puterii

De undeva din spectrul afaceristo-politic aud la intervale sensibile o zicala care spune sa te arati puternic atunci cand esti slab si sa pari slab atunci cand esti puternic. Cu alte cuvinte, “joci la cacealma”. Te lasi dominat si pari inofensiv atunci cand de fapt esti puternic si ai in mana asii cu care sa iti poti matura oponentul. Si nu trebuie sa arati ca esti vulnerabil sub nici o forma, trebuie sa pozezi in maretie si succes.

Lasand la o parte faptul ca este o zicala care invita la cacealma, si care functioneaza in mod practic in societatea de consum de astazi, ea nu poate fi pusa in practica oricum si oricand. Iti trebuie actor(ii) potrivit(i), iti trebuie talent si indemanare. Altfel, se poate intampla sa “te citeasca” careva, si risti sa obtii efecte incontrolabile. Deseori “se mai imbolnaveste” careva pe la TV, prin presa, taman inainte de campania electorala. Putina victimizare nu strica, adversarul te mai slabeste putin, in timp ce respectivul detine suficienti asi in mana sa. La fel cum unii ¬†boieri care erau in pragul falimentului, invitau crema societatii la mese copioase platite cu ultimii bani si ofereau bijuterii scumpe amplasate in farfurii, tututror invitatilor. Uneori asta le aducea relansarea afacerilor si le asigura protectie si stabilitate in clanuri, demonta zvonuri cum ca ar fi in pragul falimentului.

Prin urmare, nu este o zicala care sa functioneze numai in societatea moderna. Perspectiva mea este putin diferita. Eu consider ca slab poti sa fii de foarte multe ori in viata. Chiar si daca nu iti sta in fire sa fii astfel. Nu ai cum sa eviti situatii in care esti pus in pozitii de slabiciune, fie ca sunt fizice, mentale, financiare, etc. Cine crede ca este cel mai puternic, indiferent de domeniu, face eroarea fatala a tuturor celor care au cazut de sus. Si care.. adesea nu s-au mai oprit pana jos. Sau daca au facut-o, au platit scump pentru asta. Revin la momentele cand esti slab. Chiar daca observi acest lucru si esti constient, nu trebuie si nu ai voie sa te simti slab. Poti sa o arati sau nu, poti sa joci la cacealma sau nu, dar nu ai voie sa te simti slab, oricat de adanc ar fi sentimentul. Nu vreau sa motivez nicicum. Este doar perspectiva mea.

Dar atunci cand esti puternic?… Oare ce face un om care este obisnuit sa conduca o masina care are 50 de CP? Evident ca o conduce:). Dar daca ii dai pe mana un bolid cu 350 CP? Peste noapte, vei vedea ca se simte mult mai puternic. Daca la inceput statea in coloana, pleca linistit de la semafor si eventual isi arunca bezele cu partenerii (ele) de trafic cu masini de “calibrul ” sau, avand pe mana un bolid de 7 ori mai puternic, majoritatea vor incerca sa domine, sa se impuna, sa ajunga primul la linia de plecare si de finish. Adica, daca esti puternic, haide sa o arati. Asta iti aduce succes, imagine, care atrage la randul sau mai mult succes si o imagine si mai stralucitoare. Oare nu asa se comporta majoritatea? Oare nu astea sunt principiile moderne ale succesului?

Cine spunea ca poti cunoaste un om cu adevarat atunci cand ii oferi putere, nu gresea cu nici o centima.

Acum pot sa intregesc perspectiva mea si reiau spunand ca nu ai voie sa te simti slab oricat de jos esti, egal daca o arati sau nu. Si atunci eu spun ca o sa fii puternic in permanenta. Pentru ca atunci cand esti slab si nu simti nici o secunda ca esti asa, esti de fapt cel mai puternic. Si nu o sa iti doresti sa arati acest lucru niciodata intr-un mod opulent. Pentru simplul fapt ca un om cu adevarat puternic pretuieste slabiciunea. De fapt pe asta se construieste puterea sa. Pe slabiciunile altora.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qF3D2oiy6YA[/youtube]

Leave a Reply