Etalon fotbalistic

Si daca nu ai nici o tangenta cu fotbalul, si daca ai prejudecati in ce priveste miscarea fotbalistica, si daca nu deschizi TV-ul, este aproape imposibil sa cred ca nu ai auzit zilele acestea despre Barcelona si Champions League, despre Messi sau Guardiola. Are mai putina importanta ce ai auzit, pentru ca in proportie de 99,99% nu puteai sa auzi decat “de bine”. Barcelona nu este numai un oras deosebit, este parte a unei echipe de fotbal careia, din punctul meu de vedere, i-a ramas sa castige numai Eurovisionul. Asta deoarece acest trofeu este unul imposibil de castigat fara sa iti aranjezi “meciurile”… In rest, Barcelona a castigat totul, si cand spun asta nu ma refer numai la cupe sau campionat. A castigat net la capitolul imagine, la calitate a jocului, la desfatarea ochilor cunoscatori sau mai putin in ale fotbalului, a castigat financiar, ca mod de organizare si al bunului simt, la frumusetea si simplitatea in care isi traieste victoriile. Deocamdata este prematur sa il compari pe Maradona cu Messi din punct de vedere fotbalistic, insa la capitolul caracter Messi are cateva clase peste El Pibe. Barcelona pare o echipa construita dupa imaginea si chipul antrenorului ei. Retinere si bun simt, rezultatele sunt cele care vorbesc, clasa si inteligenta.

Barcelona este o echipa exact pe gustul meu. De fiecare data cand sunt intrebat cu ce echipa tin, raspunsul meu este invariabil: “tin cu fotbalul”. Adica cu cei care joaca acest sport cu daruire si dau tot ce pot pe teren, in masura posibilitatilor fiecaruia. In asta consta frumusetea fotbalului. Nu in catenaccio, nu in supertacticizare, nu in “focul e la ei”. Frumusetea fotbalului ar trebui sa fie aceeasi, fie ca il joaca Barcelona sau copii de pe maidan. Astazi insa, Barcelona a reusit sa subjuge totul sub frumusetea fotbalului practicat. A castigat bani, faima, respect, invidie, trofee, cupe sau campionate, totul datorita jocului si oamenilor sai. Si cireasa de pe tort, Cupa Campionilor a fost ridicata deasupra capului de un jucator de culoare care in urma cu cateva luni era diagnosticat cu cancer. Jucator caruia i s-a oferit banderola de capitan si implicit si onoarea de a ridica trofeul. Jucator care a fost purtat pe brate la calificarea in finala, meci ce a coincis cu revenirea lui pe gazon, chiar daca a jucat numai cateva minute.

Nu am fost niciodata un fan infocat al cuiva, nu am avut idoli si probabil ca nici nu voi avea. Insa de fiecare data cand ma voi gandi sau voi discuta vreodata de fotbal, etalonul meu va fi un singur cuvant: Barcelona.

Leave a Reply