Nu trageti brusc de volan

Acesta este un indemn, sfat, imperativ pe care oricine are carnet de sofer l-a auzit macar o data din gura instructorului. Chiar si cei ce nu poseda acest tip de carnet, stiu la bunul simt ca atunci cand conduci mai ales iarna, nu este deloc indicat sa tragi brusc de volan. Rezultatul este destul de previzibil, rotile nu te vor asculta intocmai, nu sunt capabile sa urmeze exact dorintele conducatorului auto, si prin urmare te vei propti acolo unde nu doresti. Dupa caz si noroc.

Desigur ca este mai usor sa conduci vara decat iarna, sa conduci pe o vreme frumoasa decat pe ploaie si sa conduci ziua decat noaptea. Nu, nu am spus neaparat mai frumos, am spus mai usor.

Daca credeati ca nu exista paralela intre condus masini si “condus” oameni, va inselati, va spun eu:D. Desi este adevarat ca exista acei oameni de tip 4×4, care functioneaza mult mai bine atunci cand tragi de ei, asemena masinilor de teren cu cauciucuri late si profiluri de roti foarte adanci, sa nu uitam ca daca iesi cu ei la drum intins, daca incerci sa prinzi viteza, vor sfarsi in primul sant pentru ca nu sunt capabili decat de lucru pe teren accidentat. Dar ceilalti oameni? Cei cu tractiune fata sau spate? Cum este cu ceilalti, cu majoritatea adica? Cine conduce iarna, stie ca si in situatii dificile, trebuie sa lasi masina sa gliseze usor, fara a brusca deloc nici frana, nici volanul. Sansele de redresare sunt net mai mari. Trebuie sa faci totul progresiv, sa ii transmiti masinii treptat (cum naiba vine asta:) intentia ta de a evita un potential pericol. Ei uite ca asa este, masina are sansa de a merge pe o traiectorie dorita de tine mult mai mare decat daca ai pus brusc frana si ai tras de volan pentru a incerca sa obtii acelasi lucru. Ca ne place noua sau nu, oamenii nu fac exceptie de la aceasta regula decat atunci cand au calitati de 4×4 atat on cat si off road. Si chiar si atunci, nu trebuie sa uitam ca oamenii au limitele lor, si uneori nici tractiunea integrala nu te mai ajuta la nimic.

Sa comunici ce ai de spus, sa asculti, sunt lucruri aparent simple pe care toti credem ca le facem “asa cum trebuie”. Oare? Pentru ca acestea doua sunt primele lucruri pe care ar trebui sa le facem atunci cand vrem ca cineva sa coteasca la stanga sau la dreapta in acelasi ritm cu noi. Fie ca este vorba despre rude, prieteni, colegi, conditia estentiala este sa fie un proces usor, care sa decurga normal, fara a face din curba la dreapta o problema existentiala. Evident ca trebuie sa cunoasca si ei, ca si tine, care este acceleratia, stanga, dreapta, si eventual si pedala de frana. Bine.. o sa spuneti ca daca se merge cu autobuzul va fi suficient un singur sofer. De ce ar trebui sa conduca toti pana la urma? Well… asa este, poate ca nu trebuie sa conduca toti, dar daca toti stiu cum sa conduca in ritm apropiat cu al tau, nu o sa auzi comentarii despre cum ar fi trebuit sa conduci, si vor avea incredere sa se odihneasca, vor stii ca nu vei trage brusc de volan pe timp de iarna. Pentru ca vrem sau nu, soferii trebuie schimbati cateodata daca vrem sa ajungem cu totii in siguranta, la o destinatia pana la care avem multi kilometri de calatorit…

Leave a Reply