Satisfactii

Pe masura ce avansezi (in varsta), prin puterea invatarii experientiale sau a altor metode teoretice aplicate in practica, ajungi sa realizezi cate ceva. Uneori mai lent, alteori mai rapid, esentialul este sa progresezi. Etapele progresului sunt insa atat de multe si de diverse, incat cu siguranta nu iti ajunge o singura viata pentru ca sa le urci macar pe primele, dintr-un set aproape infinit.

Dar ce inseamna sa progresezi?

Sa devii doctor intr-un domeniu? Sa ai bani si proprietati, sa iti permiti sa cumperi cam tot ce vrei? Sa pleci dintr-un cartier de dupa blocuri si sa ajungi un politician insemnat la nivel national? Sa emigrezi intr-un sistem mai “asezat” si sa te faci remarcat acolo? Sa dezvolti o afacere de la zero? Sa citesti 3 carti pe zi? Si sa le mai si intelegi? Sa iti intemeiezi o familie de care sa fii mandru? Sa faci din toate cate putin si sa ajungi la ceea ce se cheama “a reusit in viata” ? Sa te dedici pasiunilor tale? Sa cutreieri munti, tari si spatiu? Sa te lupti cu boala, cu destinul si sa invingi? Sa fii sanatos? Sa te dedici religiei, oricare ar fi aia? Sa …. sunt atat de multe variante pentru ceea ce inseamna progres incat, asa cum spuneam, nu mi-ar ajunge o viata sa le enumar, ce sa mai vorbim de trait.

Cele mai multe lucruri pe care ti le doresti se opresc la propria persoana. In primul cadru. Iti doresti sa treci cu bine un examen, sa fii sanatos, sa fii bogat, sa ai timp liber, sa calatoresti, etc. Pe masura ce inaintezi in varsta, incepi sa devii constient ca vrei aceleasi lucruri la fel de mult aproape, poate chiar mai mult, si pentru cei de langa tine. Apoi orizontul ti se extinde si uite asa, treptat, poate iti dai seama ca oricate satisfactii ai avea, pornind de la cele spirituale, continuand cu cele sexuale si terminand cu cele materiale, satisfactiile personale sunt limitate. Satisfactiile pe care tu ti le poti acorda au limite si au iz de deja vu. Fie ca iti cumperi o masina, faci sex, mananci ce iti place, scrii poezii, te mastrubezi, mananci sanatos si scump, ai putere si faci uz de ea, promovezi examene peste examene, iti cumperi hainele preferate, vacantele preferate, femeile sau barbatii preferati, etc, tu vei ramane un limitat. Pentru ca toate aceste realizari impreuna cu oricate satisfactii de acest gen iti vor umple sufletul si ochii, nu se pot compara cu satisfactiile pe care tu le poti trai atunci cand oferi ceva. Incepand cu lucruri marunte si terminand cu cele marete, atunci cand oferi, primesti ceea ce tu nu vei putea sa iti oferi niciodata. Satisfactia unui prieten, a unui copil, a unui parinte, a unui om simplu sau a unui animal, nu le vei putea percepe niciodata, oricat ti-ai oferi tie. Degeaba mananci o bomboana si iti satisfaci papilele gustative, plescai si gemi de placere. Ofer-o unui copil si nu vei uita niciodata stralucirea din ochii lui. Fa sex ca o masina stricata si “da-te mare” prietenilor tai cu performantele tale. Ofera clipe de placere celui de langa tine si o sa iti dai seama ca acum ai inceput sa traiesti. Du-te in vacanta in Caraibe si vino sa povestesti tuturor cum a fost. Ofera o vacanta similara unor apropiati care nu si-ar permite asa ceva niciodata, si asteapta sa iti povesteasca ei cum a fost. O sa vezi ca pentru unii nu exista grad de comparatie…

Desigur, o sa spuna cineva ca se impune o discutie despre cum oferi si cum primesti. Despre faptul ca personal, tu trebuie sa ajungi la un anume nivel de dezvoltare care sa iti permita sa oferi. Asa este. Aici “discutam” despre oferta neconditionata si despre primitul pe aceeasi lungime de unda. Adica… cazul ideal:). Nu ma intereseaza ca nu sunt multe cazuri de felul acesta. Nu vreau contraexemple pentru ca le stiu si eu. Si tot nu ma intereseaza. Am dreptul si puterea sa fiu diferit, asa ca ma intereseaza tendinta ideala in acest caz.

Recitesc acum ce am scris si imi pare ca suna a propaganda:D. Nu, nu este un manifest cu indemn la daruire:). Nici unul de sarbatori de Craciun, cu placa: sa fim mai buni, mai drepti, mai blanzi…

Este doar o constatare. Chiar atat. Nimic mai mult.

Leave a Reply