Giratoriul

Cea mai mare parte a timpului o traiesc intr-un oras cu multe giratorii. Imi place Brasovul, este locul meu natal si cu greu asi putea sa ma despart in mod voluntar de el. Apreciez si giratoriile. Se face destul misto pe seama lor si a primarului care le-a “instaurat”. Parerea mea este ca au fluidizat destul de mult circulatia, fac economie de energie, etc. Ce nu imi place este modul cum circula un % insemnat de soferi in sensurile giratorii. Din prostie, nestiinta sau ignoranta. Dar asta este alta treaba pe care nu am de gand sa o comentez acum.

O sa spun care este treaba reala cu sensurile giratorii:D. Intr-un sens giratoriu se intalnesc zilnic o multime de oameni. Intri in el, iesi pe a 3-a iesire. Intri in altul, iesi pe a doua iesire. Si tot asa. Intr-un giratoriu te poti intersecta zilnic in mod direct sau indirect cu zeci de mii de masini. Britanicii mai denumesc sensurile giratorii ca fiind “dog shit”. Cu alte cuvinte partea centrala este un fel de rahat de caine centrat (scuzati limbajul) pe care tu trebuie sa il ocolesti si sa te duci in treaba ta.

Am facut o mica incercare si am intrat pe rand, in cateva giratorii, dupa care m-am invartit in ele. Adica ma invarteam in cerc, fara a iesi din giratoriu decat dupa ce am dat vreo 6-8 ture complete. Am observat lume de pe margine cum contempla tururile mele in mod compatimitor, incercand sa capteze privirea celui de la volan pentru a se asigura (probabil) ca acesta este zdravan la mansarda. Altii au debitat lucruri mai putin ortodoxe, si-au aratat degetele, etc. Le-am dat dreptate. Pai cum sa tratezi pe cineva care se invarte in cerc ca o musca fara cap, incurcand intentile oneste ale celorlalti, de folosire a giratoriului? Te poti gandi ca este un tembel, unul care vrea sa faca pe interesantul, sau ca i s-a blocat volanul in pozitia “cerc”. Dar te-ai gandit vreodata ca omul a intrat in giratoriu fara sa stie pe ce iesire trebuie sa iasa? Poate ca a venit pe o strada pe care o cunostea, si dintr-o data a remercat ca ajuns intr-un loc in care nu mai stie incotro sa o porneasca. Si a inceput ca caute o iesire convenabila. Poate ca ii este dificil sa se decida, si prin urmare da cateva ture de giratoriu in speranta ca va gasi iesirea “buna”. Greu de crezut?

Deseori oamenii ajung in viata in astfel de giratorii. Cu cat sunt mai nestiuitori, e dificil sa cunoasca orasul si sa stie pe ce iesire trebuie sa iasa din astfel de giratorii. Alteori se arunca cu avant catre o iesire insa nu sfarsesc decat in alt giratoriu. Este posibil ca necunoscand orasul, sa ajunga dupa cateva giratorii, in acelasi loc din care au pornit. Asta nu inseamna ca nu au facut nimic. Pentru ca deja au cunoscut o parte din oras si vor stii pe unde sa o apuce data viitoare. Pe masura ce vei ajunge sa cunosti orasul o sa stii pe iesire sa apuci, vei avea un traseu bine definit si lumea nu se va mai uita compatimitor la tine cum te invarti ca un apucat in cerc. Sa insemne asta ca este mai bine? Faptul ca stii drumurile este cea mai mare realizare? Poate ca da… in orasul tau. Insa sunt sute si mii de orase care te asteapta sa le descoperi sensurile giratorii. Sunt mii de oameni care au destine intersectate in aceste giratorii. Si ar mai fi ceva. In giratoriu nu poti sa te opresti. Ai atrage antipatia si ocarile tuturor celor ce trec in viteza pe acolo. Ai risca sa fii expus unui accident iminent. Asa ca trebuie sa mergi, nu ai de ales. Treaba ta daca te invarti in cerc cateva ture. Treaba ta daca o iei pe alt drum decat cel “bun”. Treaba ta daca ocolesti. Pana la urma este viata ta, si daca altcineva ti-a daruit-o, tu esti cel care decide pe unde sa o apuce.

Sensurile giratorii sunt un element necesar in viata noastra. Ajungem la ele in momente de rascruce, de impas, insa au marele merit ca iti ofera mai multe iesiri si implicit un orizont cu mult mai larg decat cel pe care il aveai pana in momentul respectiv. Si poate cel mai important este ca un giratoriu nu va insemna niciodata un drum infundat. Doar daca te decizi sa treci de-a dreptul prin el. Stiau britanicii de ce l-au denumit asa de inteligent…

Leave a Reply