Veni si Vidi, ca vicii avem destule

Care va sa zica am fost intr-o scurta vacanta activa. Cateva zile in cizma fratilor latini m-au energizat cu putina caldura si ceva km parcursi pe cai ca aerul, apa, pamantul, funia, etc. Nu vreau sa fac jurnal de calatorie acum, scriu doar ce imi trece prin minte si sper sa nu fie multe spatii goale. Pe foarte scurt, Roma este o capitala atat de turistica incat iti trebuie programare sa utilizezi si toaleta in extrasezon. Altfel frumos, cu multe pietre puse unele peste altele, care stau asa de multi ani in pozitiile respective. Sunt si multe caramizi mai subtiri si mai decolorate decat cele din ziua de azi. Apoi vorbim de arhitectura si structuri de rezistenta unice, multe izvoare de apa (plata) si cetateni predominanti care se numesc italieni. Pe mine cel mai mult m-au impresionat babele italiene. Cred ca asta necesita o explicatie:D. Babele sunt acele femei pe care persoanele civilizate le denumesc elegant femei in varsta. Eu le zic babe pentru ca imi sunt tare simpatice. Sunt aranjate, coafate, cu o privire senina, si foarte important, sanatoase (cel putin asa par din moment ce le vezi misunand peste tot, de la magazine la cafelene). Eu unul mi-asi dori sa vad cat mai multe babe si cati mai multi mosi cu aceasta atitudine si comportament. Evident, vorbesc de Romania, unde mentalitatea, nivelul de trai, perspectiva de viata, sistemul sanitar si multe altele sunt cu vreo 157,3 ani in urma (estimare personala). Trecand peste mancarea muuult mai sanatoasa si variata decat cea de pe plaiurile mioritice, peste drogul lor de zi cu zi (cafeaua de un deget de sta orice infipt in ea – nu va ganditi la chestii din acelea), m-am mutat mai la sud, dupa Vezuviu, pe Amalfi Drive pana la Sorrento si apoi insula Capri. Si aici frumos si turistic pana in maduva lamailor uriase de la tarabele ambulante. Mi-a placut faptul ca se cultiva traditionalul si se incearca pastrarea traditiilor, chiar intr-o zona in care prezenta muzeelor de tip Armani, Gucci sau Hermes ¬†este un peisaj banal. Preturile ridicate chiar si in extrasezon (daca se poate numi asa la 26 de grade) nu sunt un impediment daca se ofera povesti frumoase, servicii bune si de calitate, dublate de un marketing inteligent. Adica un fel de land of choice unde ai ce alegeri sa faci si nu plangi dupa bani, chiar daca au fost multi. Ceva interesant si placut este faptul ca senzatia mea (nu o sustin si cu argumente pentru ca nu am studiat problema) este ca pe langa turismul “nerusinat” de profitabil, economia este puternic sustinuta de micii intreprinzatori. Familii care muncesc cot la cot pana sa isi “permita” sa angajeze pe cineva. Aceasta cred ca este coloana vertebrala a economiei lor. Pentru ca pe langa cei care muncesc in acest fel, am avut parte de greve zilnice, in special cei ce lucreaza in sectorul de stat, demonstratii, etc. Aveau oamenii respectivi niste figuri atat de “consumate” de munca….

Napoli este un oras care te intampina cu mormane de gunoaie inca de la intrare, cu cartiere “dubioase”, insa.. are un farmec aparte. Iar Vezuviul il face impunator si misterios. Si aici spiritul latin este pronuntat, putin mai aspru poate, insa zambetele si buna dispozitie sunt caracteristici nelipsite, chiar daca uneori in spatele lor se ascund alte sentimente.

Ce mai, Italia este un loc in care nu te plictisesti, in care bunul gust este la ordinea zilei. Nu inseamna ca gradul de civilizatie este peste al multor alte tari europene, pana la urma este o tara latina:). Se simte istoria la fiecare colt de strada, si fie si numai asa poti realiza ca pe vremea cand imparatii romani construiau viaducte si canalizari, la noi tocmai se descoperise lingura sau castronul.

Prin urmare, am fost, am vidi si m-am intors la viciile locale. Nu de alta, dar imi plac…

Leave a Reply