Solutia problemei

Pe vremea cand eram un student (nu se pune problema sa spun eminent) printre sutele de mii de studenti romani care munceau ca sa castige un ban, am intalnit un manager cu o abordare destul de constructiva pentru acele vremuri. Unul din lucrurile simple si eficiente pe care le aplica, era cel cu “solutia problemei”.

In general, majoritatea angajatilor merg pe capul managerului cu o multitudine de probleme. Care de care mai interesanta, hazlie, grava sau stupida. Abordarea constructiva a managerului despre care va povestesc consta in faptul ca te stimula sa gasesti si solutia problemei cu care veneai la el. Astfel, multa lume nu mai venea cu probleme stupide, el avea idei de rezolvare a problemelor reale si nu in cele din urma putea evalua atent capacitatea de gandire, de analiza si de actiune a angajatilor. Incerca sa te faca partas la firma sa, sa vezi totul ca si cum ar fi fost al tau, sa pretuiesti si sa valorizezi ceea ce iti ofera firma, sa gandesti in sensul acesta. Evident, nu este decat ceva ce inveti intr-un banal curs de management si eventual leadership. Foarte interesant si important insa, este cum reusesti sa transpui aceste lucruri de la teorie la fapte…

Acum cateva zile, in cadrul unei conferinte, Consiliul Investitorilor Straini a prezentat problemele majore cu care se confrunta actualmente economia romaneasca. Si tot ei au dat si vreo 80 de solutii prioritare la aceste probleme, sintetizate in 12 directii de actiune . Bune sau rele, mie imi pare o alternativa demna de luat in seama, si numai prin prisma faptului ca in componenta FIC sunt companii care pot strange cel putin 1/3 din PIB-ul romanesc. Am stat de vorba cu fratele meu, care este unul dintre artizanii acestui plan (prin urmare este un plan bun:) si am pus o singura intrebare pe care o consider esentiala; ce rol il joaca politicul in acest plan? Si cand ma refer la rol, ma refer la rolul in care politicul ar fi esential sa fie distribuit inca de cand se scrie scenariul acestei piese. Pentru ca daca ne vom astepta sa existe numai “presiune”, atunci planul este sortit esecului inca de la stadiul de concept. Traim (inca) in Romania si lucrurile nu functioneaza ca intr-o democratie cu vechime si cu atat mai putin urmeaza legile civilizatiei moderne. Aici puteti citi un scurt articol despre ceea ce v-am povestit anterior.

Sunt curios de ceea ce o sa urmeze. Daca o sa urmeze ceva…

Leave a Reply