Lalaieli

Hai sa scriu si de muzica acum, ca tot “ma acuza” unii ca vreau sa ma pricep la toate. Inainte de asta insa, o sa le raspund:) ca “ma pricep la toate” pentru ca toate acestea fac parte din viata, si dupa cum spuneam inca de cand am inceput sa scriu in acest mod, scriu despre viata si despre ce nu vreau sa uit, despre ce gandesc si ce mi se intampla.

Revenind la muzica, mentionez ca specialistii (o includ aici si pe profesoara de la corul din liceu) au certificat faptul ca urechea mea muzicala ar fi inexistenta. Asa ca beneficiez de circumstante atenuante la capitolul acesta.

Acum 20 de ani (wow…) ascultam ca si acum, mai toate genurile de muzica. Chiar daca imi place un anume gen, sunt deschis cu toate celelalte, tocmai pentru ca asa este si viata, asa sunt si oamenii. In fiecare gasesti ceva inedit, ceva care sa te faca sa iti pui intrebari, sa vrei sa cunosti mai mult, sa iti produca “mutatii” mai mult sau mai putin complexe. Muzica de acum 20 de ani este evident diferita de ce ascultam azi. La fel si cei care o produc, si fenomenul de promovare, precum si multe din caile si aparatele la care o ascultam. Cantitativ, azi este mai multa muzica, atat romaneasca cat si straina. Raportandu-ne la topuri, muzica romaneasca este si mai buna. Nu sunt un romantic capos care sa spuna ca muzica “veche” este mai buna. Imi place deopotriva si cea de azi si probabil ca la fel va fi cu cea de maine. Cred ca depinde de spiritul si de modul de gandire al fiecaruia. De starea de fapt si de cea sufleteasca.

Si totusi… atunci cand vreau sa ascult cu adevarat ce imi place, evit zgomotele lui Lady Gaga sau Eminem. Si am luat 2 nume la intamplare. Cam acum 20 de ani ascultam niste “lalaieli” care tineau minim 6-7 minute.  Erau multe melodii “lungi” pe care ai fi dorit sa le asculti la nesfarsit. Am observat ca astazi, majoritatea melodiilor sunt “scurte”. Oare nu mai are lumea timp de “lalaieli”? Chiar asa viteza sa aiba viata asta? Chiar asa de repede se produc schimbarile? Chiar asa…nimeni nu mai are talent, timp, energie si fonduri sa sustina si sa produca ceva durabil? Or fi calculatoarele si sintetizatoarele la asa mare putere incat talentul sa fie umbrit jegos in colturi mizerabile? Or fi oamenii atat de superficiali? Sau nu mai este timp si interes pentru constructii memorabile? Sa conteze atat de mult videoclipurile?

Desigur ca puteti fi pro sau contra ideilor mele, insa din memoria mea limitata pot enumera cateva sute de piese de muzica de acum zeci de ani, care cu siguranta eclipseaza oricand miile hiturile de azi. Prin… nimic. Gusturile nu se pot discuta, dar aici nu mai este vorba de gusturi. Este vorba de o suprematie evidenta a calitatii in detrimentul cantitatii. Este vorba despre pasiune versus bani. Este vorba despre viata contra manipulare. Despre live contra playback. Despre texte simple care credeau in viata pe de o parte si senzationalul exacerbat, nuditatea de azi.

Ascultati “lalaiala” de mai jos si comparati cu ce vreti si cum vreti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bAsA00-5KoI&feature=related[/youtube]

2 Responses to “Lalaieli”

 1. Dan says:

  Din punctul meu de vedere, problema e ca industria muzicala a crescut mult de atunci si a dezvoltat retete de a face cat mai multi bani din muzica, in detrimentul calitatii, bineinteles. Totusi, daca cauti atent, gasesti si acum artisti care canta in primul rand din pasiune.

  Si ca fapt fun divers, Alejandro are vreo 8 minute 🙂 (bine, vreo 6 minute cantate, dar totusi)
  http://www.youtube.com/watch?v=niqrrmev4mA

 2. dorian says:

  :), minunat exemplul tau, am incercat sa ascult numai melodia, fara a privi si videoclipul. Pe la 2 minute m-am plictisit evident. Pentru ca nu vorbim de muzica, vorbim de videoclip. Prin urmare avem variante de muzica pentru privit si pentru ascultat. Asta pentru cei care isi permit, gen tanti Gaga.
  Evident ca si acum gasesti muzica de calitate insa asa cum ai spus, trebuie sa cauti atent, si destul de mult, pentru ca ai o cantitate imensa de informatie. Problema mea este ca cea de calitate nu mai este in prim plan. Deh, nu face audienta…

Leave a Reply