Marul si aventura

Azi de dimineata am vazut un mar:). Intre cei cativa copaci care ii am in curte, am cativa meri care au rodit serios anul acesta. Un anume fruct mi-a atras atentia prin felul cum crescuse. De aici, am facut unele conexiuni cu ganduri pe care le-am avut in unele calatorii pe alte taramuri pamantesti, si uite asa am ajuns sa expun ce urmeaza.

Am ascultat destule motivatii pentru care un om ajunge sa calatoreasca, sa viziteze, sa isi imbogateasca experienta de viata. Aventura si adrenalina sunt numai 2 dintre ele. Interesante de altfel. Pentru cineva care se duce sa calatoreasca in desert, sa doarma intr-un “hotel” de gheata aproape de Cercul Polar, sa faca rafting in Slovenia sau sa vaneze in Africa, prezenta aventurii si a adrenalinei sunt indubitabile. Dar cum sunt aceleasi lucruri pentru un beduin, un eschimos, samd? Se mai constituie trairile amintite in aventuri? Pentru acei oameni nu este decat viata de zi cu zi, banala, si plina de prevazut.

Cand ne intoarcem dintr-o excursie sau un concediu, obisnuim sa expunem si sa povestim ce am vazut si am trait. De cele mai multe ori punem accent pe tot ce nu este banal, cel putin pentru noi. Cum ar fi sa ii povestim unui beduin cum am calatorit noi in desert, cum am gasit oaza si am facut baie in jacuzzi in mijlocul desertului? Cel putin amuzant, daca nu chiar un bun somnifer pentru beduinul in cauza. Sa calatoresti si sa vezi, sa traiesti si sa te bucuri de fiecare clipa, asta este cu siguranta un lucru dorit de multa lume. Eu consider insa ca marea parte a aventurii si adrenalinei se consuma acolo unde traiesti zi de zi. De tine depinde in mare parte acest lucru. Poti alege sa stai deoparte si sa te macini in rutina zilnica sau sa accepti provocari.

Omul are multe asemanari cu marul. Nu alege el unde se va naste si nici in ce conditii va creste. Se poate sa traiasca in Benin sau in Bangladesh, in Austria sau China. Nu isi alege nici familia. Si nici sexul. Nici modul cum este crescut. Cand lucrurile incep sa depinda de el, de regula este mult prea tarziu ca sa mai schimbe ceva radical. In mod aleator sau controlat, toate aceste lucruri se petrec intr-un fel. Idei ca “m-am nascut in locul nepotrivit” sau “la momentul nepotrivit” sunt fara sens si fara acoperire. Cel putin din ce cunoastem pana in momentul de fata. Adica mai nimic…

Update

Am taiat gardul. Marul este intreg.

One Response to “Marul si aventura”

  1. A.B. says:

    …citeam si speram sa fie o poza la sfarsitul articolului… Citeam cu sufletul la gura… si iata-l!!!

Leave a Reply