Clasamente

Atunci cand clasamentele se fac pe baza unui cronometru, mai ca esti tentat sa le dai crezare. La cursele din atletism spre exemplu, castiga cel care fuge mai tare. Trece primul linia de sosire si asa incepe clasamentul. Faptul ca ulterior se dovedeste (sau de cele mai multe ori.. nu) ca s-a dopat X sau Y, este alta problema care poate da peste cap clasamentul. Oricum, tentatia mea este de a da crezare unui astfel de clasament, decat unuia de la gimnastica ritmica sau patinaj artistic. Factorul uman face ca gradul de credibilitate al oricarui clasament sa fie destul de serios afectat. Probabil ca de accea exista putine sporturi “curate”. La fel cum exista si putine clasamente curate.

Citeam deunazi AICI un articol despre orasul din Romania in care este cel mai bine sa traiesti. Si iata AICI un alt articol despre cel mai bun oras privind calitatea vietii (la nivel mondial). Nu vreau sa comentez pe larg clasamentele efectuate. Desi am spus-o si o repet, Brasovul este pentru mine cel mai frumos oras din Romania, alegerea mea poate fi subiectiva pentru ca este vorba despre orasul natal. Viena este cu siguranta un oras in care merita sa traiesti, faptul ca a fost considerat pentru al 5-lea an consecutiv cel mai bun oras privind calitatea vietii fiind un fapt care certifica acest fapt. Vreau doar sa remarc modul in care s-au facut aceste alegeri; daca EVZ a apelat la un mod populist si neconcludent, realizatorii celuilalt clasament au avut ca argumente niste lucruri net mai solide in alegerea lor,  in comparatie cu primii.

Ce am vazut in alte orase europene in urma cu ceva ani de zile, am remarcat si aseara in Brasov. Reclama si turismul pot sufoca un oras daca acesta nu se dezvolta in consecinta. Sunt destui care regreta faptul ca un oras linistit se transforma si se dezvolta. Devine zgomotos, comercial, turistic. Isi pierde din farmec. Castiga pe alta parte insa. Si Brasovul incepe sa sufere datorita aglomeratiei si turistilor. In opinia mea trebuie modificat complet accesul in centrul istoric al Brasovului, si acesta ar fi numai inceputul. Deja lumea se calca pe picioare si asta nu mai are nici un farmec. Exista cateva tentative de proiecte in acest sens, insa situatia trebuie privita global si actionat si pentru anii care urmeaza. Pentru ca din punctul meu de vedere tocmai aici sta perpetuarea farmecului unui oras.

Sa il faci sa actioneze si cat mai putin sa reactioneze.

Poze Brasov (9).jpg -

Leave a Reply