Toamna ’10

Acum 2 zile am simtit ca a venit toamna. Intr-un mod “modern”. Clima masinii, oprita cat mai mult posibil in general, incepuse sa raspandeasca caldura. O caldura placuta, invaluitoare, care mi-a adus aminte de lemnele pe care le spargeam pentru soba bunicii. Nu exista caldura in casa mai placuta decat cea pe care ti-o poate da o soba din teracota alimentata cu lemne grele, noduroase, care trosnesc rar. Afara era o atmosfera clara, mirosea a frunze colorate si a liniste promisa.

In fiecare an atunci cand simt ca se apropie septembrie, ma intreb daca a venit toamna. Niciodata nu raspund. Este un pact intre mine si ea (toamna). Suntem la fel in multe privinte. Credem ca ce este frumos trebuie trait, simtit. Cine vrea sa vada, va vedea. Cine vrea sa traiasca, va trai. Nu trebuie sa strigi si sa le arati tututror cat de frumos si cat de bine este. Pactul se face cu tine, intelegerea este intre tine si toamna. Nu ai ce explica si ce arata, nu poti sa te exteriorizezi pentru ca nu toti pot intelege. Si in plus, oricum pe toamna nu o intereseaza acest aspect. Daca esti un om al toamnei, vei simti atunci cand vine, te vei bucura de ea si o vei regreta atunci cand va pleca.

Orice initiere a unui anotimp are un farmec aparte. In general se asociaza primavara cu venirea la viata, cu iubirea si pasiunea. Vara este anotimpul vacantelor si al dezmatului. Al trandavelii la soare si al veseliei. Iarna este asociata cu sarbatorile asteptate cu sufletul la gura, cu contrastul intre frigul de afara si caldura inegalabila a casei parintesti. Toamna se spune ca este anotimpul mortii, al amortelii. Aproape totul trece de la verde la colorat ca sa sfarseasca in culori de doliu. Si atunci… de ce toamna?

Poate pentru ca este anotimpul linistii. Pentru ca nu ti se vad urmele pasilor pe covorul de frunze. Pentru ca este atmosfera curata si clara. Pentru ca apreciezi ultimile raze`de soare inainte de venirea iernii.

Si stii ce? Exista frunze verzi care primesc toate cele 4 anotimpuri cu aceeasi deschidere catre viata. Ele au un pact cu toamna. Iubesc anotimpul acesta atat de mult incat toamna nu le va colora si nu le va distruge niciodata.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SbT-9_mdx8c[/youtube]

Leave a Reply