Lucruri simple

“Fericirea vine din lucruri simple.” Are si subiect si predicat si nu cred ca poate fi contrazisa cu sorti de izbanda. Pentru ca atunci cand vrei sa ajungi la lucruri complicate, nu incepi cu lucruri complicate. De ce? Pentru ca nu exista gata facute. La radacina vietii exista numai lucruri simple. Noi, cei mai destepti si mai alesi de pe Pamant, le facem sa devina complicate. De ce? Pentru ca ne place asa, pentru ca nu putem trai simplu. Pentru ca nu putem simti simplu. Poti sa te uiti la orice lucru care in esenta este simplu, vei vedea ca omul l-a complicat si apoi a incercat sa gaseasca solutii la ceea ce a complicat el. Revin atunci si spun ca nu poti contrazice prima propozitie a acestei scrieri.

Si totusi…

Daca ai urcat pe munte, ai vazut ca dupa o culme vine alta culme, se mai interpune cate un platou, poate si o portiune in care se coboara, dar in esenta cand spunem munte ne gandim la urcus. Poalele muntelui este esenta, este lucrul simplu. Pe masura ce urci si vezi din ce in ce mai multe, iti dai seama ca poti vedea si mai multe, si in consecinta vei continua sa urci. Tentatia, aerul tare si rarefiat te vor ameti. Atunci te vei uita in jos. Si vei vedea ca nu e nimic necunoscut, ai vazut si ai trecut pe langa lucruri care de acum iti sunt cunoscute. Si atunci… vei continua sa urci. Inca un mic efort, respiri din ce in ce mai greu dar continui sa te cateri. Deja tot ce este nou nu ti se mai pare atat de interesant pentru ca respiratia grea nu te slabeste de loc, nu te mai poti bucura de ce e frumos pentru ca vremea se schimba foarte repede, se trece de la soare la vant, ploaie si gheata. Totul devine alunecos iar climatul este din ce in ce mai ostil. Treptat realizezi toate aceste lucruri si totusi vei continua sa urci. Din spirit de competitie, pentru ca vrei sa ajungi in varf, in varful suprem. Multi ii spun lupta cu muntele. Altii ii spun lupta cu tine. Oricum se numeste, sa presupunem ca ai ajuns in varf. Te bucuri, savurezi la maxim momentul si stii ca cel putin pe Pamant nu se poate mai sus de atat.

Incepi coborasul si la inceput esti inca sub impulsul fericirii traite in varf. Apoi incepi si te bucuri de primele semne de vegetatie. Dar… ciudat, toate iti sunt cunoscute, ai mai fost pe aici cand aveai un tel. Acum mergi agale catre poalele muntelui si nimic nu ti se mai pare interesant. Ai avut deja parte de prea multa adrenalina si de multe lucruri periculoase si frumoase, astfel incat nimic din ce vezi acum nu te mai poate interesa, nu iti mai retine atentia. Acum se va intampla unul din aceste doua lucruri;

Primul: relaxarea si dezinteresul iti vor anestezia picioarele si atentia, te impiedici si cazi. Te poti lovi superficial sau poate sa fie chiar mai rau.

Al doilea: ajungi la poalele muntelui si iti pui intrebarea: “Bun, si acum ce?” Probabil ca vei lua o pauza si vei incerca ceva mai dificil. Cum adica mai dificil, doar ai fost pe cel mai inalt munte, ai atins supremul. Well, asa este dar acum ai mers pe o cale usoara, de ce nu ai incerca putin alpinism?

Lucrurile simple raman la poalele muntelui si iti aduc fericirea atunci cand nu te intereseaza sa urci. Atunci cand ai urcat deja, fie si numai cativa pasi, chiar tu vei fi cel care va complica lucrurile simple. De ce?… Oare pentru a le face complicate?…  Si atunci cum ramane cu fericirea care vine din lucruri simple?…

6 Responses to “Lucruri simple”

 1. sirenna says:

  ne complicam viata fiindca suntem slabi, influentabili, nemultumiti. Cei mai fericiti oamenii nu-s cei plini de succes.have you ever thought about that? about …why?

 2. M says:

  Manajer ma confuzezi tata. Eu ce adidasi imi iau daca ma duc pe munte? Si cum rezolvam cu timpu cand spatiu ne lipseste?

 3. Adriana says:

  Probabil ca spunem si acceptam mai toti ca fercirea vine din lucrurile simple, care de altfel nu sunt de fel marunte, tocmai pentru ca le traim fara sa le mai analizam, le traim cu bucurie, fara sa le mai comparam, punem sub lupa….ma gandeam acum ca fiecare urcare pe munte are personalitatea ei…si gandindu-ma la urcarea din Fagaras, ma bucur intr-un fel si de anumite momente iar gandindu-ma la urcarea din Piatra Mare, ma bucur in alt fel, si oprindu-ma la alte momente, pe cand o floare daca am mirosit-o…cred ca am mirosit-o si am trait bucuria inconstient si de cate ori voi mirosi o floare sau voi privi o floare nu ma voi gandi la alta floare….

 4. Reka says:

  Asa suntem noi, atingem luna si o sa vrem si soarele!

 5. Cisse says:

  Eu merg des pe munte si chiar daca imi place un drum mult de tot, este adevarat ca ma plictisesc daca il fac de cateva ori. Este foarte dificil sa ne cunoastem, si mai ales sa ne acceptam schimbarile asa cum si cand vin.

 6. k says:

  Sa ma alatur si eu persoanelor interesate de mersul pe munte si de… lucrurile simple 🙂

  In ce priveste fericirea, eu cred ca este strans legata de capacitatea de a fi multumit. Multumit de o stare, o situatie, o pozitie sociala, financiara, familiala, etc, si nu in ultimul rand de propria persoana…
  La randul ei, multumirea deriva din gradul in care sunt satisfacute necesitatile si aspiratiile. Si de aici incepe povestea… Necesitatile sunt simple, aspiratiile sunt mai putin simple…

  Revenind la mersul pe munte, in cele mai multe cazuri nu necesitatea te indeamna sa mergi pe munte…
  Pe de alta parte, nu degeaba exista serviciul Salvamont. Salvamont exista pt cei ce si-au propus sa se catere pe vreun munte dar fara sa fie constienti si pregatiti, pentru cei ce urca fara sa stie drumul si se ratacesc, pentru cei ce urca si nu-si calculeaza bine resursele si raman peste noapte undeva fara adapost si fara mancare, pentru cei ce vor sa urce in adidasi sau tenisi sau sandale si aluneca si se accidenteaza etc.
  In viata reala insa, serviciul Salvamont nu ajunge totdeauna la timp. Si asa se face ca multi dintre cei care isi propun sa “urce pe munte” n-ajung nici pana la culme, sa nu mai vorbim de coborasul de pe partea cealalta :)…

  Avem posibilitati nelimitate atat in directia macro cat si in directia micro. Si spiritul de explorare este unul laudabil. Dar rezultatele explorarii pot fi folosite atat in scopuri pozitive cat si in scopuri negative.
  Care sunt scopurile care ne aduc fericirea in final?

Leave a Reply