8+1 martie

8 martie este ziua cu multe flori, crasme pline, restaurante unde nu mai gasesti locuri, stripperi care apar peste noapte si dispar tot pe acolo, femei si fete imbracate mai frumos decat de obicei, muzica, bautura si iar femei turmentate catre seara. Aceasta e realitatea majoritara si sa nu ma contraziceti ca nu aveti de ce.

Nu spun ca nu e bine sau nu e frumos. Nu spun ca nu este un motiv in plus sa iesi in oras cu prietena, iubita, sotia, amanta sau sa iasa fetele intre ele. Spun doar ca mi se pare normal sa existe o zi a mamei si nu o zi a femeii. Este o diferenta majora intre acestea doua. In acest sens, apreciez in mod deosebit initiativa Jurnalului National de astazi, 8 martie.

O zi a femeii sau o zi a barbatului mi se pare o stupizenie daca nu o privesc prin natura pur comerciala. Pur si simplu nu vad de ce sa sarbatoresc barbatul sau femeia in general. Ziua de 8 martie a fost deturnata, cum era si logic. De ce? Pai traim intr-o lume a vitezei si a consumului, in care esenta unei sarbatori va fi calcata in picioare de setea inevitabila de material si de stridenta, de nou si de grotesc. Numai o societate bolnava si suferinda putea sa transforme mediatic si comerical, o zi a mamei intr-o zi a femeii moderne.

O zi a mamei este cu totul altceva, este mult prea speciala si de neridicat in slavi. Este mult prea putin pentru cine ne-a dat viata, dar are un sens, o ratiune. Ce face omul “modern”? Pai hai sa va intreb: ce e mai placut, si mai “folositor”, sa petreci o zi cu mama sau o zi cu prietena/prietenul?. Sa duci un buchet de flori si sa ii faci o zi frumoasa mamei tale, sau sa iesi cu fetele la cateva pahare cu vin, sa iti etalezi noile toalete si sa incerci noi cuceriri?. Sa urli in disperare bagand bani in chilotii stripperilor si miscand din fund intr-o discoteca, sau sa depeni amintiri alaturi de mama? Si lista poate continua, este pana la urma o chestiune de alegere pana la un punct; si anume pana cand o sa realizezi ca nu mai poti alege. Si atunci o sa regreti tot ce nu ai facut…

One Response to “8+1 martie”

  1. eu says:

    iata cum ne intrebam… de ce nu mai suntem fericiti? de ce tot ce este mai bun si mai frumos este intampinat doar de cateva imbratisari calde, de o privire… care dispare undeva in multime, coborand scarile… A FOST O DATA o zi … a mamei, a mea, a zambetului meu … a fost si depinde … DE MULTE!!!!

Leave a Reply