Intersectia

Ca sa merg catre casa cu masina am alternative in ce priveste drumul ales. Ca orice altcineva presupun. Am o intersectie unde pot sa aleg fie un drum realizat mai de curand, lat, drept si bine luminat, fie un drum mai vechi si ingust. In afara de diferentele expuse, lucru esential este ca primul drum este foarte sec, nu are nimic interesant si nu “doreste” decat sa te duca aparent mai in siguranta la destinatie. Spun aparent pentru ca este mult mai aglomerat decat celalalt. Al doilea drum este mai intortocheat, are mai multe intersectii marunte in calea sa, insa este net mai frumos si mai plin de viata.

Logic este sa aleg primul drum pentru a merge spre casa. Asta pentru ca obiectivul meu coincide cu cel al drumului modern. Sa ajung acasa cat mai repede si in siguranta. Ca sa extind comparatia, puteti sa va imaginati cam cum o sa arate o autostrada Bucuresti – Brasov fata de DN1A Bucuresti ¬†– Brasov (cel prin Cheia). Evident ca mai toata lumea va alege autostrada. Repede si confortabil, “in siguranta” si foarte repede, foarte confortabil si mai repede daca e posibil. Daca dupa autostrada din anul 2100, o sa se construiasca o aerostrada mai rapida, sigur o vom folosi pe aceea.

Pana la urma, mergi pe un drum pentru a ajunge la o destinatie si nu pentru a admira peisajul. De cele mai multe ori.

Intrebarea care mi-am pus-o este “de ce prefer primul tip de drum, pe langa “calitatile” descrise anterior?” Singurul raspuns valabil este ca atunci cand vin dupa o zi de lucru, de pe drumuri, birou, etc, sunt suficient de obosit iar capul de compas este setat pentru “acasa”. Cat mai repede.

Ritmul vietii ne face sa acceleram in permanenta. Munca si oboseala te impiedica sa gandesti liber. Te impiedica sa iti iei clipe de ragaz si de liniste, de frumusete si de nou. Si atunci avem de-a face cu viteza exponentiala pe care ne-o multiplicam singuri. Devenim un fel de Toyota al carei soft i-a blocat accelaratia. Incercam zadarnic sa punem frana cand realizam acest lucru. Si de cele mai multe ori sfarsim cu acceleratia apasata la maxim si cu frana de mana trasa.

Adica ne invartim in cerc.

One Response to “Intersectia”

  1. k says:

    De ce zici ca e “logic” sa alegi primul drum? Pana la urma singurul avantaj al primului drum ar fi rapiditatea (sau sa zicem eficienta) … si de ce ar criteriul eficientei cel dupa care sa-ti ghidezi viata chiar si atunci cand nu esti in vreo competitie? …

Leave a Reply