Miros de ceata

Citeam acum cateva zile un articol despre un grup de terapeuti englezi care trateaza anumite depresii si cu ajutorul mirosurilor. Mai concret, acestia duc pacientii pe peluzele de iarba proaspat tunse, si ii indemna sa adulmece mirosul de iarba proaspat taiata. S-a observat ca organismul uman reactioneaza pozitiv la astfel de experimente. Evident ca o astfel de sedinta costa bani. Ca doar nu vrei sa te duci sa mirosi iarba gratis.

Aseara eram la iesirea din Brasov, intr-o zona destul de putin poluata. Era o ceata deasa si normal ca mirosea a ceata… Mirosul de ceata imi aduce aminte de orele de scoala din clasa a 5-a, a 6-a, a 7-a. Erau dupa amiezi tarzii de toamna cand se intuneca repede si se lasa ceata. Comparand ceata de acum cu ceata de atunci, am concluzionat ca ceata de acum nu mai miroase la fel. Este altfel. Mai Euro. Mai globalista. Mai valurita. Imi aduc aminte ca ieseam de la scoala razand si chiuind, harjonindu-ne din motive puerile si discutand aprins pe marginea unor subiecte insignifiante. Eram veseli si asta se putea citi pe chipurile noastre. Ale copiilor. Figurile oamenilor maturi erau preocupate, incrancenate, incruntate. Hainele lor erau inchise la culoare, gri, negre.

Azi avem si ceata, chiar daca nu mai este chiar la fel. Avem aceleasi figuri incrancenate ale oamenilor maturi. Poate mai preocupati si in mod sigur mult mai importanti. Trebuie sa le arati celorlalti cine esti si ce poti. Singura constanta vesela este bucuria copiilor. A unora. Nu a tuturor. Ascult de multe ori pareri parintesti pertinente, care spun ca isi pregatesc copiii pentru viata; ii trimit sa invete cel putin 3 limbi straine la putin timp dupa ce acestia au inceput sa vorbeasca limba materna. Am vazut ca se tin cursuri de educatie financiara pentru copii. Sa invete cum sa isi gestioneze banii lor si pe ai familiei. Meditatii peste meditatii, cursuri de utilizare PC, lectii de pictura sau pian. Si orice altceva doresc parintii. Odraslele trebuie sa fie pregatite pentru viata. 

Este mai putin important ca nu o sa stie care este mirosul de iarba proaspat tunsa decat la prima sedinta de psihoterapie. Adica atunci cand o sa aiba probleme in familie, cu capul, cu stomacul sau cu vecinul care bate cuie noaptea la 3. Este insignifiant sa mirosi ceata si sa te bucuri de ploaie. Cu ce te poti alege in afara de umiditate in nari si apa rece dupa gat?  Eu cred ca in mare parte, copilaria va disparea in curand. Pentru ca este cea mai frumoasa perioada “neproductiva” a vietii…

2 Responses to “Miros de ceata”

  1. Interesant articolul…am gasit post-ul pe bing si sigur o sa revin

  2. Interesting post…found your blog on google and i’ll come back for sure

Leave a Reply