Vama, cerbul si fotbalul

Cum de s-a nimerit sa fie recitalul Vama in acelasi timp cu meciul de fotbal Franta- Romania?… Este retorica.

Oricum, pentru prima data am “dat” un meci de fotbal al Romaniei pentru un concert de muzica. S-a intamplat sambata, cu ocazia Cerbului de Aur 2009. Si poate in mod ciudat, nu am regretat nici o clipa.

 “Vama” inseamna de fapt Tudor Chirila. Nonconformist, putin plecat de acasa ar spune altii, original, deplasat sau cu aere de vedeta, pe mine ma intereseaza prea putin acest lucru. Eu consider ca NU este “un fals”. Nici el, si nici muzica lui. Iar asta imi place. Nu inseamna ca sunt fan Vama. Inseamna ca apreciez o mare parte din versuri si ce vor sa promoveze acestea. Este altceva decat “la mare la soare”, iubirea netarmurita si fetitele goale. Are atitudine, poate putin britanica pe unele locuri, necesarul de show inerent, dar cel mai important este ca are un mesaj bun, pe alocuri excelent. Am vazut in fata mea fete de 14 ani care stiau versurile pe de rost, am vazut batrani care au privit incruntati inceputul concertului. Toti au vazut finalul showlui in picioare, aplaudand si la al 3-lea bis. A stiut sa mobilizeze publicul, fie ca a cantat vechile melodii “Vama Veche”, fie pe cele noi si rebele. A stiut sa se lipeasca de pereti si sa apara alaturi de fete imbracate in chiloti si camasa, a stiut sa isi arunce tricoul de pe el si sa spuna “what a fuck”, sa urle ca un apucat ca tara asta e condusa de prostituate si hoti (in conditiile in care unii din cei vizati erau in primele randuri). Si peste toate astea, stie sa cante. Si sa se dedice cantecului.

Din punctul meu de vedere “Vama” si mai corect spus Tudor Chirila, aduc ceva pozitiv in lumea aceasta. Un mesaj, o muzica interesanta si o atmosfera la care nu poti ramane indiferent. Ori il injuri si pleci, ori te alaturi liceenilor si atmosferei create de acestia. Cale de mijloc nu exista.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1nXeYMxtwQM&feature=related[/youtube]       [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=InwO1ObFPPE[/youtube]

Leave a Reply