Generatia copy/paste

Cu cat citesti mai mult, cu atat devii mai cult. Cine are carte, are parte. A citit cateva bibllioteci. Este un om citit…. Toate aceste propozitii vizeaza de cele mai multe ori oameni care sunt apreciati de o parte a societatii, respectati de alta, priviti cu invidie poate, neintelesi de catre altii. Si eu cred ca este important sa detii o anume cantitate de informatii pe care trebuie sa le obtii citind. Dar…

Citind mult iti micsorezi timpul alocat vietii experientiale. Spus altfel, nu mai ai timp de viata reala, cea care presupune interactiune. Observ din ce in ce mai mult ca oameni “cititi”, cu experienta de viata, sau tineri cu potential, prefera sa dea copy/paste. Scotocesc in bagajul facut in urma lecturarii multor carti, scot de acolo replica sau citatul potrivit si il astern rapid, impresionand auditoriul mai putin citit. Nenumarate persoane se reped la “google” atunci cand sunt in cautare de pareri, idei, sfaturi, sugestii. Din moment ce ai invatat sa citesti, este simplu sa te informezi si sa absorbi informatia. Creierul proceseaza informatia citita si se conformeaza. Memoreaza, actioneaza in consecinta. Cu siguranta vor urma ani de bombardament informational. Pe strada, prin intermediul SMSurilor, a internetului care va ajunge sa creeze vieti paralele, a mesajelor subliminale, TV, media, etc.

Suntem indemnati sa citim cat mai mult si cat mai prost (pardon, cat mai spre “progresul societatii”). Viata experientiala incepe sa paleasca din ce in ce mai mult, facand loc unei societati moderne care trebuie sa se ghideze dupa mesaje de genul “atentie podeaua este uda”. Numarul oamenilor care nu mai concep mersul vietii lor fara cartile lor de capatai, fara emisiunea preferata, fara internet, fara telefon, este intr-o crestere spectaculoasa. Si este invers proportional cu cei care traiesc, gandesc si experimenteaza viata cu mintea lor.

Daca te uiti in trecut, daca privesti prezentul, o sa vezi ca natura este cea care a inspirat si a generat marile descoperiri. De acolo au plecat si continua sa plece modelele pe care omul le adapteaza, reface, distruge si de care se foloseste. Poti sa citesti tone de carti, daca nu iti cade marul in cap este dificil sa rezolvi probleme gravitationale. Omul nu face decat sa cerceteze cutremurele, procesul de procreatie, dimensiunile fractale, cum cresc rosiile sau se sintetizeaza proteinele in natura. Apoi se pune pe studiu si incepe “sa descopere”…  Cum sa induca cutremure, cum sa fertilizeze in vitro, cum sa produca hrana modificata genetic. Descoperim ceea ce natura stie si face de cine stie cand… Si pentru asta se spune ca trebuie sa citim ca sa acumulam cunostinte.

Nu vreau sa imi reprim placerea de a citi o carte. Nu stiu cum ar fi aratat copilaria mea fara “Ciresarii”, “Pistruiatul”, “Winnetou” sau colectia lui Jules Verne. Vreau doar sa spun ca eu consider ca de ceva vreme a debutat generatia lui copy/paste. Cititul este un ingredient important pentru o judecata moderna, deschisa. Dar nu este cel mai important si cred ca trebuie dozat foarte bine.

Altfel ne vom petrece viata gandind cu mintea altora. Ceea ce unora le convine de minune…

3 Responses to “Generatia copy/paste”

 1. k says:

  “…să fii cu luare aminte: scrisul de cărţi este fără sfârşit, iar învăţătura multă este oboseală pentru trup…”
  sau in varianta moderna: “productia de filme si jocuri video (mai ales cele violente si de moralitate indoielnica, care prind la public) este fara sfarsit, si vizionatul/jucatul indelungat este oboseala atat pentru trup cat si pentru minte”
  nu doar ca n-ai timp sa “traiesti”, dar in lipsa unor valori solide devii o jucarie a celor care creaza si impun valori indoielnice prin media si divertisment, modelandu-te dupa ei, ba asa, ba invers, dupa cum e la moda…
  imi place sa citesc, imi place sa ma uit si la filme… dar selectiv, independent de ce e la moda, spre linistea mea sufleteasca.

 2. Reka says:

  Generatia lui google. Ca sa nu mai spunem ca unii nici cuvantul asta nu stiu sa il pronunta:D.

 3. Ania S says:

  Eu am avut o intalnire cu cineva care vorbea numai in citate. A fost amuzant rau. Parea inteligent pentru prima ora de discutii. Dupa ce a epuizat citatele memorate si a inceput sa vorbeasca numai el, mi-am facut de lucru si am plecat repede:))

Leave a Reply