Vaca si poarta noua

Cu siguranta stiti si voi expresia “a se uita ca vaca la poarta noua”. Mai interesanta este insa actiunea in sine. Daca nu ai apucat sa vezi cum se uita o vaca la poarta noua, o sa incerc sa descriu eu:D.

Exemplu: pleaca vaca la pasune intr-o dimineata insorita sau nu. In timpul zilei, omul gospodar isi vopseste poarta, sau mai rau chiar, o schimba cu totul. Deh, asa vrea el. Pe inserat, vaca vine de la pasune. Cunoaste foarte bine drumul pana acasa (sa nu va indoiti de acest lucru). Ajunsa in fata portii unde ar trebui sa intre, se opreste si se uita cu privirea ei inegalabila. Murmura un muget suav, se mai chioraste inca o data, si nedumerirea ei se transforma in disperare. Noroc cu stapana casei care vine si deschide poarta. Imbiata de vocea cunoscuta, vaca patrunde reticenta… Acum recunoaste curtea si se refugiaza in grajdul binecunoscut. E fericita, a ajuns acasa, asteapta sa fie mulsa…

Facem un mic salt si trecem la un alt exemplu, cel al domnului Vaku, spus si V. Domnul V este sef de echipa si obisnuieste sa bea la finalul “programului” impreuna cu baietii. Uneori si la pranz, alteori si dimineata. Ei au un loc preferat, in cartier se afla birtul “La toiul din Carpati”. De ani buni, V si echipa consuma la acest birt. Intr-o vara, patronul birtului considera ca a facut ceva profit in toti acesti ani si se decide sa modernizeze birtul. In timp ce V si echipa lui erau in concediu “pe litoral”, se fac schimbari majore. Mesele de plastic sunt inlocuite cu unele de fier forjat si lemn pretios, se pun geamuri termopan fumurii, spoturi si 2 jilturi pretioase din piele, gresie pe jos, faianta pe sus, bancomat la intrare, firma luminoasa la exterior si jocuri de lumini la interior. Ce mai, birtul devine bar. Normal, i se schimba si numele, din “La toiul din Carpati” devine “Fitze de Paris – bar lounge”.

Apare din concediu Dl. V si echipa. Se opresc in fata barului. Se uita unul la altul… Unul mai indraznet se apropie si pune mana caus la geamul fumuriu. Vede interiorul modern si zice: “Sa stii ca asta a dat faliment si a venit un bastan si l-a cumparat”. Nimeni nu are curaj sa intre, stau blocati si se privesc unul pe altul. “Nu mai avem unde sa bem si noi ceva”, murmura vocile. Dl V dovedeste ca e sef de echipa si patrunde in bar. Patronul il recunoaste si il indeamna prieteneste sa ocupe loc. “Da ce e cu birtul, ce s-a intamplat”? intreaba V. “Ei.. m-am modernizat, ce, nu iti place, priveste ce misto e acum, gata cu “tigania” aia. Acum e “clasa”, “marfa”, am intrat si eu in randul lumii” raspunde patronul mandru de realizarea sa. V sta putin si dupa ce isi roteste privirea prin incapere, se intoarce si iese pe usa spunand echipei care il astepta afara:

 “Hai ba dracu’ de aici ca s-au modernizat si astia. Ai naibii sa fie ei cu modernul lor, ca nu mai poti bea o bere in liniste…”

One Response to “Vaca si poarta noua”

  1. Mia says:

    Ce satira frumoasa 🙂

Leave a Reply