Star Trekul din tine

Cu ani in urma, au inceput expeditiile pe luna si in spatiu. Tot cam in acele vremuri, NASA a realizat ca departe, in spatiu, oamenii trebuie sa functioneze impecabil, sa fie o echipa in cele mai mici detalii. Oamenii trebuie sa se completeze reciproc, fara insa a provoca dispute generatoare de conflicte majore.

Cu cativa ani mai devreme (prin 1966) de prima expeditie pe luna (1969), in mod intamplator sau nu, a aparut serialul Star Trek. Treptat, serialul a adus in prim plan o echipa formata din personaje care la prima vedere nu inspira foarte multe. La o privire mai atenta, vom vedea ca personajele principale ale serialului reprezinta de fapt cele 5 tipuri de comportamente de baza ale omului contemporan.

Comandantul Ryker este tipul “grabeste-te”, cel motivat, care este organizat, face totul repede si este energizant pentru cei din jur, Data este tipul “fii perfect”, fiind cel care planifica, atent la detalii, controleaza tot ce face si nu greseste. Urmeaza Diana Troy, cea care doreste sa ii multumeasca pe cei din jurul ei si in general pe toata lumea, fiind o prezenta placuta, empatica, intuitiva, zambitoare si departe de a fi intrusiva. Worf este klingonianul care reprezinta puterea si forta, fiind un tip calm in situatii de criza, care pare nepasator si rece, fare emotii. Jordy Lafarge (cel orb) este tipul “incearca din greu”, cel pentru care conteaza efortul investit, creativ, plin de idei, interesat de inceputuri dar nu si de finalizari. In final, capitanul Picard este de fapt un conducator care se poate substitui deseori chiar cu unii din membrii echipajului.

Desi am expus numai avantajele comportamentale ale celor 5 tipuri de personalitati, este evident ca acestea prezinta si o serie de minusuri. De multe ori succesul in viata dar si in lucrurile marunte depinde foarte multe de echipa in care esti si de modul cum aceasta conlucreaza. A incerca sa fii ceea ce nu poti, sa lupti impotriva firii tale de a fi este cu totul altceva decat a te perfectiona, a invata si a corecta ceea ce este necesar.

Poti sa castigi orice lupta mai putin cea cu tine insuti.

Leave a Reply